Izložba rukotvorina iz Budimpešte

U etno kući “Torontal” u Ruskom Selu u novoizgrađenom prostoru suvenirnice izloženi su ručni radovi sa etno motivima susedne Mađarske.

-Izložili smo radove iz kuće “Tradicija” iz Budimpšte. Reč je o rukotvorinama mladih ljudi koji uče stare zanate. Ponosan sam što smo domaćini ove izložbe koja se mogla videti u svega nekoliko mesta u Srbiji – istakao Šandor Talpai, Udruženje “Torontal”.

Otvaranje izložbe bio je povod da se organizuje i radionica za sve koji se bave ručnim radovima. Blizu pedesetak žena iz Kikinde, Ruskog Sela, Mužlje,Torde, Hetina, Nove Crnje i ostalih mesta u Vojvodini imale su priliku da razgovaraju sa Anreom Bacai, direktoricom srednje zanatske škole i dr Anikom Ileš, etnografom iz mađarskog mesta Bekeščabe.

-Drago nam je što smo uspele da okupimo veliki broj žena. To nam je znak da imaju želju da se i dalje obučavaju u onome što rade. Na osnovu radove koje su donele videli smo da se većina bavi vezom, a ovaj zanat naučile su od majki i baka. Utisak je da su radovi jako lepi, naročito što su izrađeni po šemama koje su nastale sedamdesetih godina prošlog veka.Preporučili smo im obuku u crtanju veza koji treba modernizovati – rekla je Anrea Barcai, direktorica srednje zanatske škole.

Suvenirnica će služiti za promovisnje i prodaju ručnih radova koje izrađuju žene iz Ruskog Sela i okoline. U pomenutom prostoru planirano je i održavanje radionica namenjenih starim zanatima.