Izložba “Riznica Srpske pravoslavne crkve” u kikindskom Kulturnom centru

Povodom obeležavanja 250 godina od početka izgradnje Hrama Svetog Nikole u Kikindi i Slave grada, u galerijskom prostoru Kulturnog centra je otvorena izložba „Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kikindi“.

Predmeti koji su izloženi prikupljeni su vremenom, uglavnom kao poklon vernika i datiraju iz XIX i prve polovine XX veka.

Izložba, „Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kikindi“ koja je sinoć svečano otvorena u potpuno obnovljenom galerijskom prostoru Kulturnog centra, predstavlja deo kulturno istorijske baštine, prikupljene tokom vekova postojanja crkve u Kikindi i hrama Svetog Nikole zaštitnika našeg grada, rekao je protonamesnik Nikola Mišković  i dodao:

-Hristove reči iz Matejevog jevanđelja su “Sagradiću sebi crkvu i vrata pakla neće nadvladati”. To su reči veoma bitne nama Kikinđanima, koji slavimo 250 godina od kada je podignut  prelepi  hram, kog imamo na našem trgu. Doneli smo odluku, Crkvena opština i grad Kikinda, da jedan mali deo iz naše riznice vrednih ikona, slika koje nam znače i raznih predmeta izložimo, da mogu svi naši sugrađani da vide u nekom drugačijem ambijentu.

Izložbu je otvorila predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, koja je iskoristila priliku i da se zahvali svim sugrađanima koji su ispoštovali slavu grada, kao i izložbu , koja je prvi put postavljena izvan hrama:

-Ova izložba ima svoju posebnu težinu, jer opisuje jedno vreme naših predaka, vere i duha za koji mislim da ćemo mi tek živeti, tek osvetiti. Mi smo nekako  u ulozi ljudi na mestima donosioca odluka i vrlo nam je važno da, kako mi odgovaramo na potrebe sugrađan, tako i crkva bude ta koja će širom  otvoriti vrata, uvek što većem broju  ljudi. Bogosluženje, vera i onaj mir koji čovek oseti u hramu Svetog Nikole,  je jedan jedini uslov da čovek, ako ima nešto što ga muči baš tamo oseti olakšanje.

Pored umetničkih predmeta koji su izloženi, posebno mesto zauzimaju knjige ispovedanih, umrlih i knjige računa kao svedoci posebne uloge crkve u vremenu kada je život funkcionisao drugačije.

Srpska pravoslavna crkva u Kikindi predstavlja samu srž srpskog nacionalnog bića u Kikindi.

Tokom gotovo tri veka postojanja crkva je bila jedina institucija koja je uvek bila tu, kao neprekidna misao srpstva kroz vekove. Izložba „Riznica Srpske pravoslavne crkve“ će btti otvorena do 4. juna.