Izložba „Priroda Vojvodine“ otvorena u Narodnom muzeju

Drugi februar u svetu se obeležava kao Dan močvarnih područja.

Tim povodom u Narodnom muzeju otvorena je izložba fotografija „Priroda Vojvodine“, koja je plod saradnje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i kikindskog Muzeja. Dr Oliver Fojkar, načelnik Odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću pomenutog Zavoda, istakao je da je posebno zadovoljstvo predstaviti unikatne fotografije Kikinđanima.

-Ova izložba fotografija je grupna izložba devet prestižnih i najboljih autora fotografija prirode Vojvodine. Ovaj dan smo posebno odabrali, jer se obeležava u celom svetu po Ramsterskoj konveciji. U 165 zemalja se obeležava ovaj datum i ukazuje se na značaj vodenih staništa.

Ujedno se skreće pažnja i na značaj vode, koje je sve manje na planeti Zemlji.

-Pre trideset godina, u Vojvodini su naši preci pokušavali da isuše što više močvara i pretvore ih u plodno zemljište. Danas shvatamo da moramo da sačuvamonaša vodena staništa za buduća pokolenja, kako zbog biodiverziteta, retkih biljnih i životinjskih vrsta koje tu žive, ali i zbog toga što su to rezervoari slatke vode.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Miodrag Bulajić, član Gradskog veća zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća i zaštitu životne sredine. On je istakao da vodena područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti sa specifičnom florom i faunom:

-Danas možemo da vidimo 40 divnih fotografija devet autora, koji su pokazali da svojim znanjem, umećemi i ljubavlju mogu da naprave ovako lepa dela. Njihovo oko zabeležilo je sve najbolje što priroda može da nam pruži. Kažu da slika govori više od 1.000 reči, tako da je i ova zbirka predstavlja knjigu manjeg formata.

Jedan od autora fotografija Darko Timotić, koji takođe radi u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, pričao je koliko je važno da fotografi prirode moraju da budu dobro edukovani da bi kvalitetno radili taj posao:

-Da biste bili dobar fotograf prirode, pored zanatskih umeća, morate voleti taj posao i imati neka specifična znanja, kako biste znali u koje doba i dana ili godine da tražite neku životinju ili biljku. Većina autora fotografija su diplomirani biolozi, geolozi ili paleontolozi. Interesantno je i to da su u pitanju ljudi zaposleni u ustanovama i organizacijama koje se bave zaštitom prirode. Fotografija je pre svega zaštitarska, ali smo pokušali da na umetnički način pokažemo retke biljne i životinjske vrste.

Svaka fotografija nosi specifičnu priču, ali i želju da se taj deo prirode sačuva od zaborava i otrgnu od nestajanja koje donosi moderno doba. Izložba „Priroda Vojvodine“ biće otvorena do 26. februara.