Izložba o (ne)prolaznosti vremena u Narodnom muzeju

Izložba „Vreme u tradicionalnoj kulturi Banata“ otvorena je u Narodnom muzeju. U pitanju je zajednički rad kustosa etnologa Slavice Gajić iz kikindskog Muzeja i Andreja Milina iz Muzeja Sela iz Temišvara. Pojam vremena im je bio posebno zanimljiv, jer je ono važna odrednica ljudskog postojanja.

Izložba govori o istoriji sajdžijskog zanata i prikazuje različite časovnike iz fundusa Narodnog muzeja.

-Veliku zaslugu u pripremi ove izložbe imala je časovničarska radnja „Pioker“ iz Kikinde, konkretno Igor Pioker, koji sve ove naše satove oživeo i udahnuo im dušu. Oni su stari preko 80 godina, a imamo i nekoliko primeraka sa kraja 19. veka. On je uspeo da im vrati čuveni zvuk „tik-tak“, koji nas sve vraća u detinjstvo, ističe Slavica Gajić.

Koautor izložbe i kustos u Muzeju Selo Andrej Milin istakao je da je saradnja kikindskog i temišvarskog muzeja na zavidnom nivou, što ova izložba i dokazuje. Za njega je vreme pojam koji briše sve razlike.

Vreme je ovde sagledano iz ugla običnog čoveka i onog kako ga on doživljava:

-Nismo astrofizičari, ne bavimo se drugim naukama, već etnologijom i to vreme poznajemo. U pitanju je lično, društveno i slobodno vreme, ritual, svakodnevnica i naravno tu su zanati. Izloženi predmeti veoma su lepi i interesantni.

U okviru otvaranje održana je i radionica o sajdžijskom zanatu, u kojoj su učestvovali učenici četvrtog razreda OŠ „Vuk Karadžić“. Izložba „Vreme u tradicionalnoj kulturi Banata“ biće otvorena do 1. februara.