Izložba “Ja još mogu-ja još hoću”, povodom obeležavanja 1. oktobra, u Crvenom krstu

Otvaranjem izložbe „Ja još mogu-ja još hoću“ u Crvenom krstu obeležen Međunarodni Dan starijih osoba. Izložba predstavlja postavku radova starijih sugrađana, koji su obuhvaćeni programom „Briga o starijima“, koji Crveni krst sprovodi dugi niz godina.

U okviru programa „Briga o starijima“ ove godine su volonteri Crvenog krsta i saradnici osmislili i kreativnu radionicu, koja je bila sprovedena u kućama starijih sugrađana.

Stariji su pokazali da uz mentorstvo volonterki Ljiljane Bogosavljev i Eržebet Cucić od plastelina mogu da prave mala umetnička dela. Kako je navela sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac, starijim sugrađanima organizacija posvećuje veliku pažnju:

-Program “Brige o starima ” je program kojim su obuhvaćeni naši najstariji sugrađani, koji su sami i u humanitarnoj su potrebi. Želeli smo da im na ovaj dan upriličimo ovo druženje, ali i da 1. oktobar obeležimo lepom izložbom baš njihovih radova.

 

Kako su u svojim izjavama rekli stariji sugrađani, osim kao vid terapije, ovakvo druženje dosta je bitno za ljude njihove dobi, a osim toga, saradnja sa volonterima Crvenog krsta ima i svoju kreativnu težinu.

Ceo mesec oktobar je upravo posvećen najstarijima, a Crveni krst kroz ovakvu izložbu, navela je i saradnica organizacije Ljiljana Bogosavljev, na najlepši način kroz prezentaciju njihovih radova obeležava njihov dan:

-Meni je oduvek bila želja da ovaj program proširim i obogatim. Tu ideju sam iznela sekretarki i ona je odebrila, pa smo krenuli. Prvo je to bilo testo i rad na tom materijalu, kasnije smo se prebacili na plastelin. Prvo je bilo ustezanja, pre bih rekla strah od neuspeha, ali kako je vreme prolazilo radost je postala obostrana. Ja sam jako ponosna na sve njih. Ovo nije kraj, naše druženje se nastavlja i nastavljaju se naši radovi. I još nešto…kada bih mogla da dam ime ovoj izložbi, onda bi to bilo “Ja još mogu-ja još hoću”.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom, koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine. Trenutno, oko 700 miliona ljudi na svetu ima preko 60 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi 2 milijarde, što će predstavljati preko 20 procenata svetske populacije.

Trend povećanja broja starijih osoba će biti najveći u zemljama u razvoju, pri čemu se Azija izdvaja kao region sa najvećim brojem starijih osoba . Cilj Programa brige o starijima Crvenog krsta je da pomogne starijim osobama da ostanu što duže u svom okruženju, smanjujući potrebu za raznim vidovima institucionalne pomoći, kao i da se motivišu na korišćenje svojih fizičkih i mentalnih potencijala. Programom Crvenog krsta Kikinde „Briga o starima“ obuhvaćeno je 100 sugrađana, a od tog broja, čak četrdesetak je učestvovalo u okviru kreativne radionice.