Izložba grnčarije u OŠ “Feješ Klara”

Prva izložba radova nastalih u okviru jedinstvene grnčarske radionice, koju posećuje veliki broj zainteresovanih đaka, otvorena je u OŠ “Feješ Klara”. Otvaranje, uz malu školsku priredbu su propratili predstavnici lokalne samouprave, nastavnici, roditelji i učitelji, kao i učenici škole. Inače, u ovoj školi je aktivna i folklorna sekcija.

OŠ ,,Feješ Klara” je dobilla sredstva kompanije NIS, u iznosu od 575.000,00 dinara za realizaciju svojih projekata, koje je uložila je u krečenje i opremanje kabineta za likovnu kulturu, u vidu nabavke peći, stolica, stolova. Kako je rekao i direktor ustanove, Ignjac Radič, svi uslovi su dobri, a i za materijal su se obratili na pravom mestu. Nastavnici likovne kulture i profesor razredne nastave su prošli obuku, kako bi započeli grnčarske radionice sa decom, a kako kaže nastavnica geografije i likovne kulture Eleonora Volaš Cibula, uključena su dece i nastavnici iz drugih osnovnih škola.

Sa decom, ali i sa nastavnicima radi umetnik iz Mađarske, Šandor Bela, koji se bavi grnčarstvom i vajarstvom već poduži niz godina. Ova saradnja predstavlja realizaciju „Petefi“ projekta, čiji je cilj edukacija i osnaživanje rada,  kako đaka, tako i samih predavača, sa prirodnim materijalima.

-Deca su vrlo zainteresovana za rad. U pitanju je više vrsta prirodnog materijala, te predmeti nisu rađeni samo od gline. Povodom Uskršnjih praznika smo, osim od gline, recimo radili predmete od kože-naveo je Bela

Kako je Radič rekao, u planu škole je i da se osnuje učenička zadruga, kako bi učesnici radionica mogli da svoje radove izlažu u okviru prodajnih izložbi.

Inače, rad sa glinom, kao prirodnim materijalom sa velikom mogućnošću oblikovanja i istraživanja forme, boja i šara, u praksi se pokazao kao izuzetno koristan za niz razvojnih elemenata i sposobnosti dece kao što su opažanje, motoričke veštine, samopouzdanje, veštine rešavanja problema, disciplina, istrajnost. U modelovanje gline uključene su mnoge fine motoričke radnje: valjanje, stiskanje, tapkanje, cepkanje, utiskivanje, pravljenje šara… Na ovaj način dete razvija male i velike mišiće ruku, kao i sposobnost vizuo-motorne koordinacije.