Izložba „Boje života“ kao nada za bolje sutra

SOS Dečija sela Srbija, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kikinda i Centrom za omladinski rad iz Novog Sada, upriličili su izložbu „Boje života“ u Galeriji Kulturnog centra. Prikazani radovi nastali su u okviru likovnih radionica, koje su organizovane u Prihvatnim centrima:

-Na izložbi „Boje života“ možemo videti fotografije, crteže, pletene ručne radove i ručno rađene sveće dece i mladih iz Prihvatnih centara Adaševci, Principovac, Preševo, Obrenovac i Kikinda. Ovi radovi nastali su likovnim, umetničkim i okupacionim radionicama, koja su SOS Dečija sela za mlade i izbeglice organizovale od početka godine do sada, ističe Danijela Pejatović, saradnica za komunikacije SOS Dečija sela Srbija.

Pored dečijih radova, na izložbi su prikazane i fotografije Abuzara Soultanija. On ima 35 godina, dolazi iz Irana i već 14 meseci je u našoj zemlji. Pre migrantske krize, Abuzar je bio zadužen za medije i komunikaciju pri bolnici. Sada pokušava da kroz fotografiju ulepša stvarnost:

-Kada sam došao u kamp sa ostalim izbeglicama, počeo sam da fotografišem mobilnim telefonom. U fotografijama pronalazim nadu. Ona nedostaje nama migrantima, pa je potrebno izboriti se za nju. Zbog toga svakog dana pešačim po pet, šest kilometara kako bi pronašao pravu inspiraciju za fotografiju. Srećan sam zbog toga što sam u Srbiji. Kada sam došao ovde, osetio sam ljubav i prijateljstvo. Učestvovao sam ovde na Festivalu umetnosti i osvojio sam nagradu za najboljeg fotografa u konkurenciji od kolega iz 38 zemalja.

Abuzar posebnu inspiraciju pronalazi u prirodi, a u Srbiji konkretno u jednom cvetu, koji lokalci uzimaju zdravo za gotovo:

-U pojedinim fotografijama fokus mi je na maslačku. To mi je zaista interesantan cvet. Za ljude iz Irana i za mene lično maslačak je poseban, jer na našem jeziku ta reč znači „dobra vest“. Zato u njemu pronalazim i nadu koju toliko tražim i želim da svim ljudima maslačak donese dobre vesti i bolju povezanost sa Bogom.

Abuzar ističe da mu je u Srbiji veoma lepo, ali da bi voleo da svoj put završi u Mađarskoj. Likovne, umetničke i kreativne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti u SOS Dečijim selima naišle su na veliko interesovanje među korisnicima. Svi uključeni u ovaj projekat žele da on dobije i širu dimenziju, kroz „Mobilni omladinski klub“.

Ideja je bila da to bude naš odgovor na migrantsku krizu, a tu mislim i na krizu u odnosima. Govorim o rastu netrpeljivosti, mrženje i nasilja. Želimo da kroz zabavne i edukativne aktivnosti i omladinski rad omogućimo da mladi migranti i mladi iz domicijalnog stanovništva mogu zajedno da provedu vreme i da upoznaju jedni druge, objašnjava Igor Stojilović, omladinski radnik Centra za omladinski rad iz Novog Sada.

Sve ove aktivnosti već se sprovode širom Srbije. Izložba „Boja života“ već je prikazana u Šidu, Obrenovcu i Beogradu, a nakon Kikinde obići će i druge lokalcije na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju podrške izbeglicama. Cilj je upoznavanje drugih kultura i ukazivanje na potrebe migranata i teškoća sa kojima se suočavanju.