Izlicitirano 67 junica

U svečanoj sali Skupštine Grada Kikinde održana je licitacija 117 junica koje su u vlasništvu lokalne samouprave. Grla su rase holštajn, a početne cene razlikovale su se i zavisile su od težine, steonosti i drugog.


Pre više od 15 godina junice su date poljoprivrednicima u cilju unapređenja stočarstva. Mi smo taj koncept zadržali, ali u međuvremenu se dosta toga promenilo, pa i to da je grad postao vlasnik stada. Sada su se poklopili interesi stočara i lokalne samouprave tako da je doneta odluka o njihovoj prodaji. Ostalo je 49 grla koje ćemo prodavati u narednom periodu i očekujem da će se i za ove junice pojaviti kupci – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.
Na licitaciji je učestvovalo dvadesetak stočara, rekao je Petar Žigić, predsednik Komisije za otuđenje pokretne imovine iz javne svojine grada Kikinde.


Od ukupno 117 junica prodato je 67. Najviša postignuta cena po jednom grlu je 93.600, a najniža je 28.800 dinara. Prosečna cena po junici bila je 68.471 dinar. Ukupan prihod koji je Grad Kikinda ostvaren prodajom je 4,5 miliona dinara. Licitacija je protekla veoma dobro, a poljoprivrednici se nisu nadmetali nego su grla kupljena po početnim cenama – rekao je Petar Žigić.


Junice su se nalazile kod stočara koji su ih i otkupili. Njihova obaveza je bila je da uplate 10 odsto od procenjene vrednosti junice, a ostatak novca treba da uplate do polovine decembra. Od prodaje svih grla u budžet grada sliće se oko osam miliona dinara.