IZBORI 2020.: U Republičkoj Skupštini dvoje, u Pokrajinskoj troje Kikinđana

Republička i Pokrajinska izborna komisija do sutra u 20 časova treba da saopšte konačne rezultate na izborima za republičke i pokrajinske poslanike u Skupštini Srbije i Vojvodine.

Prema preliminarnim podacima Kikinda će u republičkom parlamentu imati dva, a u pokrajinskom za sada je izvesno 3 predstanika u parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima republičke izborne komisije a na osnovu obrađenih 70.57 odsto biračkih mesta, najviše mandata u Skupštini Srbije pripalo je SNS i to od ukupno 250 čak 191.

Kikinđani koji će u naredne četiri godine biti poslanici SNS u narodnom parlametnu su Milenko Jovanov, potpredsenik SNS i još uvek aktuelni predsednik poslaničke grupe naprednjaka u skupštini Vojvodine koji je na izbornoj listi Aleksandar Vučić za našu decu pozicioniran na 22.mestu.

Sledeća a ujedno i poslednja Kikinđanka na listi SNS, na 194.mestu je Bosiljka Srdić, diplomirani politikolog, od 2016.godine na poziciji zamenika gradonačelnika Kikinde. Zbog pomeranja liste, na osnovu podnošenja ostavke na poslanički mandat, izvesno je da će polsanički mandat pripasti i Srdićevoj.

Prema do sada objavljenim rezultatima, Socijalističkoj partiji Srbije pripašće 32 mandata u Skupštini Srbije. Na ovoj listi je jedini upisan sa prebivalištem u Kikindi Miloš Latinović, diplomirani politikolog, direktor Biotef Teatra koji od postavljenja na mesto direktora BITEF-a živi i radi u Beogradu. Latinović neće dobiti šansu da predstavlja sugrađane u parlamentu Srbije jer se nalazi na 91.mestu liste IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“.

Treća izborna lista koja će imati predstavnike u Skupštini Srbije je lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju ali među 250 kandidata na listi nema Kikinđana. Prema preliminarnim podacima Šapićevih poslanika će u Skupštini Srbije biti 11.

Savez Vojvođanskih Mađara će u republičkom parlamentu predstavljati 10 Vojvođana ali među njima nema Kikinđana iako je na ovoj manjinskoj listi sa 250 kandidata upisano troje naših sugrađana: na 22 mestu Silvija Kovač, Janoš Đember na 67.mestu i Atila Kabok iz Ruskog Sela na 72.mestu.

Tako da, ako u međuvremenu ne dođe do određenih promena, nakon povlačenja crte, Kikinda će u narednom sazivu Skupštine Srbije imati dva predstavnika: Jovanova i Srdićevu, za razliku od aktuelnog saziva gde smo imali jednog narodnog poslanika.

U pokrajinskom parlamentu u još uvek aktuelnom sazivu je troje sugrađana, Milenko Jovanov, potpredsednik naprednjaka, Svetlana Kozić koja je mandat dobila kao kandidat za poslanika Pokreta Dosta je bilo, da bi potom prešla u stranku Vuka Jeremića i Dragan Stjepanović prethodno radikal koji je tokom trajanja mandata prešao u Pokret Socijalista.

Za sada je izvesno da će u naredne četiri godine ostati isti broj predstavnika u pokrajinskom parlamentu iz Kikinde i to: sa liste Aleksandar Vučić za našu Decu Miodrag Bulajić, aktuelni član gradskog veća zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća i Stanislava Hrnjak sada predsednica Skupštine u Kikindi.prema preliminarniom rezultatima SNS će u pokrajinskom parlamentu pripasti 76 mandata a sledeća na listi naprednjaka iz Kikinde je Sanja Bakić i to na 111.mestu.

Prema preliminarnim podacima SPSu će u Skupštini Vojvodine pripasti 13 mandata a prva na listi iz Kikinde je Gordana Trnić-Iličić pozicionrana na 17 mestu liste Ivice Dačića. Da li bi Trnić-Iličić mogla da uđe u pokrajinski parlament zavisiće od brojnih faktora, pre svega postizborne kombinatorike i koalicija i to će biti poznato u narednom periodu. Na dalekom, neprolaznom 83.mestu je Zorica Avramov iz Mokrina.

I Metla će u skupštini Vojvodine dobiti svoje predstavnike, po sadašnjim predviđanjima četvoro a četvrti na listi ovog pokreta je sugrađanin Ladislav Tomić, predsednik kikindskog DSSa, nekadašnji Radikal, pa potom naprednjak a na prethodnim izborima se okušao i kao predstavnik Grupe Građana „Naša sela naš grad“ koja nije uspela da se kandiduje na lokalnim izborima.

SVM će u pokrajinskom parlamentu imati najverovatnije 12 predstavnika ali bez Kikinđana, jer je na listi 120 poslanika za pokrajinsku skupštinu jedino ime iz našeg grad Norbert Odri na 32 mestu liste Ištvana Pastora.