“Izbiračica” izabrala čak četiri bisa

Na sam dan rođenja jednog od najpoznatijih srpskih pisaca i komediografa svog vremena Koste Trifkovića, kikindski glumački ansambl je maestralno odigrao predstavu, „Izbiračica“, koja je pisana po njegovom tekstu.  Pred prepunim gledalištem, jedanaestoro glumaca se nadmetalo ko će svojom rolom zadobiti više simpatija i moglo se reći da je rediteljka Jana Maričić, uspela da nametne osećaj da u komadu ni nije bilo glavne uloge, već da su svi likovi imali taman dovoljno vremena da budu upamćeni. Tema, koja je aktuelna, koje god vreme da je u pitanju i ovoga puta je kroz dobro osmišljene glumačke bravure ukazala na sve češću zamenu uloga kada su deca i roditelji u pitanju, što definitivno dovodi do osećaja da je neko pogubio životne kajase:

– Mi smo prebacili težište na ulogu roditelja, koji nekako su najčešće u tumačenju Izbiračice skrajnuti i tako stavljeni po strani, a u prvom planu je Malčikina razmaženost i neodlučnost. Mislim da je neophodno ukazati na ulogu roditelja u takvim pojavama kod mladih devojaka, kao što je Malčika.

U predstavi su se osim glumaca kikindskog Narodnog pozorišta Slavoljuba Matića, Nikole Joksimovića, Miljana Davidovića, Marine Vodeničar, Tanje Markov, Branislava Čubrila Rusa, Mine Stojković, zatim Miljane Kravić prvi put predstavili i gostujući glumci Vanja Nenadić, Mihailo Laptošević, kao i Stefan Ostojić, inače sin poznatog kikindskog glumca Dragana Ostojića.

Mladi kikindski glumac rastao je kraj glumačke gromade Dragana Ostojića, koji ga je od malena sasvim spontao i svojim primerom učio i podučavao, tako da se od mlađeg Ostajića i očekivalo da će u ovoj pitkoj komediji briljirati, što je dokazao i zbog čega je i imao razlog za širok osmeh:

-Ja sam prezadovoljan, sam rad je bio divan, ekipa se jako  lepo slagala. Rediteljka je divno radila sa nama. Tako da je proces bio odličan i onda je došao ovaj momenat kada je publika tako lepo reagovala i toliko puta smo izašli na bis, na poklon. Oduševljen sam.

Kako nam je, na svoj prepoznatljivo spontan i skroman  način rekao, sama uloga u kojoj je preneo emocije običnog i jednostavnog dečka nije mu teško pala:

-Računao sam na to da će se dosta mladih moći da se poistoveti sa tim likom. Kada sam ja bio mlađi mogao sam ovako da se poistovetim sa Tošicom, zato što on nije neki frajer koji ide okolo i  hvata devojke i tako dalje, nego je on neki izgubljeni mladić koji je socijalno needukovan  i onda se snalazi u tom svetu ali je toliko zaljubljen da ne može odustati i onda se sve završi srećno.

 Uloga Malčike, takozvane Izbiračice, poverena je somborskoj glumici i producentkinji Vanji Nenadić, koja je osvojila publiku debitantskom ulogom u filmu Biser Bojane. Kako je navela glavni cilj u ovoj predstavi, do kog je i stigla, bio je da bez obzira na jasnu poruku u kojoj je ona vrlo hirovita, čak na momente i drska mlada devojka, ipak ne izazove nesimpatiju:

-To je bio moj glavni cilj. Svi znamo da je Malčika jedna razmažena devojka i od toga ne može da se pobegne. Moj cilj je bio da je što više učinim simpatičnom publici i da je što bolje razumeju, pa i zbog tih njenih negativnih ispada publika ipak  shvata odakle to polazi. Jako mi je drago ako sam u tome uspela. Inače, ovo mi je  prvi put da sam u Kikindi i da sarađujem sa ovim divnim ljudima. Upoznala sam svoje buduće prijatelje i to je zapravo najveći plus celog ovog dešavanja.

Završetak predstave je kikindska publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Četiri puta su se glumci vraćali na bis, a komentar je bio da je predstava pravo osveženje u moru dekadentnih ostvarenja na filmskom platnu, kao i na daskama koje život znače.