Iz budžeta grada sportskim organizacijama 27,7 miliona dinara

Gradsko veće, na predlog Sportskog saveza Kikinde, dalo je saglasnost na dodelu sredstava namenjenih funkcionisanju sportskih organizacija u gradu. Najviše novca, bezmalo 17 miliona dinara, biće utrošeno za redovne godišnje programe. Sufinansiraće se 29 sportskih udruženja koji su ispunili uslove konkursa. Milorad Aleksić iz Sportskog saveza Kikinde napominje da su mogli da konkurišu svi, ali su ispoštovane novine Pravilnika o odobravnju i finansiranju programa u oblasti sporta:

-Novim Pravilnikom jasno je stavljeno do znanje da će biti finansiran jedan klub iz jedne grane sporta kako u muškoj, tako i u ženskoj kategoriji. Primera radi plivački klubovi “Banat” i “Kikinda” su se pripojili i izašli su zajedno na konkurs.

Po ovom konkursu najviše sredstava na mesečnom nivou odobreno je ŽORK “Kikinda” 110.000, a najmanje USR “Šaran” i Klubu malog fudbala” “Kikinda” koji će dobijati po 14.000 dinara mesečno. Naš sagovornik ističe da su za sve sportske klubove, bez obzira na to da li su dobili novac ili ne, obezbeđeni besplatni lekarski pregledi, kao i broj treninga koje su imali do sada. Za klubove od posebnog značaja planirano je 2,2 miliona dinara , a dodatni novac po ovom javnom pozivu dobilo je osam sportskih organizacija: ŽORK “Kikinda”, RK “Crvena zvezda” Mokrin, PVK “ŽAK”, MRK “Kikinda Grindex”, KK “Velika Kikinda”, PK “Kikinda”, Džudo klub “Partizan” i FK “Kikinda 1909”.

-To su klubovi sa najdužom tradicijom u gradu i sa najboljom infrastrukturom i uslovima za rad – pojasnio je Aleksić.

Svi koji nisu zadovoljni na koji način su sredstva raspoređena mogu se obratiti Sportskom savezu.

-Generalni sekretar Sportskog saveza formirao je radne grupe koje su u skladu sa važećim Zakonom o sportu i Pravilnikom dodelile bodove svakom klubu koji je konkurisao. Na osnovu tih bodova opredeljena su sredstva – zaključio je Milorad Aleksić.

Na javnom pozivu koji je bio raspisan za plaćene trenere konkurisao je 21 trener, a sredstva u iznosu od šest miliona dinara odobrena su za njih 10.

Za posebne programe odnosno sportske događaje opredeljeno je 2,5 miliona dinara. Najviše sredstava po 160.000 dinara dobiće četiri turnira “Žara Mićević”, međunarodni plivački miting, turnir “Mirče Berar” i “Ranko Žeravica”.