Ivani Manić druga nagrada za pisanje sastava na nemačkom jeziku

Udruženje za negovanje i usavršavanje nemačkog jezika „Deutscher Schulverein“ i nemačko udruženje „Maria Theresiopolis“ iz Subotice raspisali su konkurs za najbolji sastav na nemačkom jeziku. Mlada Kikinđanka i učenica osmog rasreda OŠ „Jovan Popović“ Ivana Manić osvojila je drugu nagradu na ovom konkursu. Ona je opisivala kako vidi sebe u budućnosti:

-Meni se tema svidela, jer u slobodno vreme pišem sastave na slične teme. Volim da razmišljam o budućnosti. Samo mi se ova tema dopala, uspešno je prošlo i mislim da nisam pogrešila.

Veliku podršku je dobila i od nastavnice nemačkog jezika Katarine Tornjanski, koja je i podstakla Ivanu da piše sastav:

-Ona već duže vreme dolazi na dodatnu nastavu. Pripremala sam je i prošle godine za takmičenje. Pisanje sastava za nju nije ništa nepoznato. Kada smo videli konkurs u kom se to traži, nismo razmišljali puno i četiri učenice su napisale sastave. Ivana je izabrala temu „Ja sad i za deset godina“. Učenici su po sopstvenim interesovanjima pisali sastav, koji je treba da ima najmanje 350 reči.

Iako je za Ivanu pisanje uživanje, iskazivanje misli i osećanja na nematernjem jeziku uvek je poseban izazov. Ipak, mlada Kikinđanka se lako snašla.

-Ustvari, nije bilo toliko teško, zato što sam prvo napisala sastav na srpskom jeziku, pa ga onda prevela na nemački i dodala po koju reč. Pisala sam o tome čime želim da se bavim, kao i o stvarima koje propuštam. Manje čitam i gledam filmove i serije. Volela bih da kad odrastem sve nadoknadim.

Pored Ivane, na konkursu su nagrađene i jedna sadašnja i jedna bivša učenica OŠ „Jovan Popović“. Kao nagradu za drugo mesto, Ivanu uskoro očekuje odlazak u Budimpeštu. Nakon toga, sledi joj raspust, pa pripreme za malu maturu. Još uvek se dvoumi da li će upisati društveno-jezički smer gimnazije ili srednju muzičku školu, budući da je uspešna i u tom polju.