Italijanski investicioni fond ipak kupuje Grupu “Cimos”

Grupu “Cimos” kojoj pripada i Livnica “Cimos” iz Kikinde sredinom jula prošle godine trebalo je da kupi italijanski investicioni fond Palladio Finanziaria. Pre same prodaje kompletna grupa je pretpela restrukturiranje koje podrazumevalo ukidanje nerentabilnih delova Kompanije i racionalizaciju, što nije zaobišlo ni kikindsku fabriku u kojoj je bez posla ostalo oko 400 radnika. Zaposleni koji su ostali da rade pozdravili su dolazak novog vlasnika, ali je potpisivanje kupoprodajnog ugovora sve donedavno bilo dovedeno u pitanje.

-Grupa “Cimos” duguje Riječkoj banci iz Hrvatske 20 miliona evra, koji je dostigao 57 miliona evra tako da je zahtevana isplata ovog duga pre prodaje kompanije. Pošto investicioni fond iz Italije nije uspeo da se dogovori o vraćanju duga pregovarano je na državnom nivou tako da su vlade Slovenije i Hrvatske postigle dogovor poslednjeg dana s obzirom na to da je rok italijanskih investitora bio 31. januar ili odustaju od kupovine – istakao je Tibor Horvat, v.d. direktor RPK Severnobanatskog upravnog okruga.

Prošle nedelje hrvatska Vlada donela je odluku o podmirenju potraživanja od slovenačkog “Cimosa” kojom će takozvana “loša” banka iz Slovenije preuzeti plaćanje duga u iznosu od sedam miliona evra, dok je “Cimos” u obavezi da još dve godine nastavi proizodnju u Labinu i ne otpušta nikoga od radnika. Privatizacija Grupe “Cimos” trebalo bi pozitivno da se odrazi na kikindsku Livnicu.Investicioni fond iz Vinćence obavezao se da će uložiti 20 miliona evra na nivou čitave Grupe “Cimos”.