Italijanka i Švajcarac novi učenici kikindske gimnazije

Od 2011. godine Gimnazija “Dušan Vasiljev” deo je programa Interkultura koji podrazumeva razmenu đaka iz čitavog sveta. Do sada su na jednogodišnjoj razmeni u našem gradu boravili učenici iz Brazila, Rusije,Nemačke, Paragvaja, Belgije, Kalifornije, Tajlanda, a već mesec dana je u Kikindi 17-godišnja Martina Lencu sa Sardinije kod porodice Milivojević.Marti

-Sviđa mi se Kikinda. Grad je mali i leprekla je Martina Lencu.

Sličnog mišljenja je i 16-godišnji Dominik Mulčoh koji je došao iz Ciriha i sada je u porodici Fodor. Cilj ovih razmena je da se mladi upoznaju sa kulturom, običajima, tradicijom naše zemlje, da nauče srpski jezik i steknu nova prijateljstva.

Razlike u sistemu srednjoškolskog obrazovanja takođe su evidentne, kažu naši sagovornici. Dominik trenira vaterpolo i sada je član kikindskog ŽAK-a.

Miljana Kitanović, profesorica psihologije istakla je da su od marta do septembra zbog korona virusa bile prekinute sve aktivnosti vezane za projekat interkulturalne razmene.

Martina i Dominik napominju da je srpska hrana pravo otkrovenje za njih jer je potpuno različita od onoga što jedu u svojim zemljama. Martini se veoma sviđa supa, ali joj je drago što se u Srbiji jede i italijanska hrana poput pizze i lazanje. Dominiku su palačinke omiljeno jelo koje je probao u našoj zemlji.