Italija nezaboravno iskustvo za kikindske Gimnazijalce

Gimnazijalci su nastavili svoja putovanja po Evropi u okviru interkulturalnog učenja. Ovoga puta izabrali su Italiju, odnosno grad Falkonara, koji se nalazi kod Ankone.

U pitanju je primorsko mesto, koje je ostavilo jak utisak i na đake i na profesore.

-Zaista jedno prelepo i predivno iskustvo interkulturalnog učenja, razmene, učenja o običajima, načinu života i prevazilaženju nekih predrasuda i stereotipa ukoliko su ih učenici imali, kaže koordinatorka interkulturalnog učenja i psiholog škole Miljana Kitanović.

 

Boravak učenika finansiran je od strane organizacije „Interkultura“. Đaci su imali priliku da obiđu u druge znamenitosti Italije. Ipak, najlepši deo putovanja bio je upoznavanje sa mestom domaćina i rad u Gimnaziji „Livio Kambi“.

-Tamo smo proveli zanimljivih sedam dana, koje su pratile razne radionice, kako u školi, tako i u okolini mesta Falkonare. Delim Miljanino mišljenje da smo tamo mogli bolje da upoznaju način života Italije, objašnjava Nataša Igaz, profesorica hemije.

Učenici i profesorice su u Italiji boravili od 10. do 17. marta. Iako ih lepo vreme nije poslužilo, iskustvo koje je iza njih je nezaboravno.

-Obišli smo i Ankonu, Frasasi pećine planine Montekonero, gde smo išli na planinarenje. U školi su održane brojne aktivnosti, u kojima smo upoznavali druge države. Sem nas, na razmeni su bili i učenici iz Izraela, pa smo mogli da saznamo nešto i o njihovoj kulturi i običajima, i njihovim tradicionalnim igrama i plesovima. Posetili smo i gradove Senegaliju i Urbina, gde smo imali organizovanu turu, gde smo posetili njihove znamentiosti, istakla je učenica drugog razreda društveno-jezičkog smera Isidora Karanović, dok je Dušan Lukač, koji pohađa treći razred prirodno-matematičkog smera objasnio razliku između svakodnevice Italijana i nas:

 

-Pre škole doručkuju, što je za nas neobično jer nismo navikli na ritam u kojem se zalogaj uzima već u 7 sati. U 8 smo se već okupljali u školi i pohađali radionice. Saznali smo nešto novo i videli kako oni žive. Bili smo usresređeni na školu i druženje. Prvih dana smo bili malo stisnuti, ali smo se brzo opustili. Družili smo se u kafićima i barovima. Bilo je ovo zaista divno iskustvo.

Pored toga, mladima je bilo interesantno i to što njihovi vršnjaci u Italiji ne izlaze kasno kao oni u Srbiji, kao i to što im nastava traje od 8 do 13 sati, čas sat vremena, a u školu idu i subotom. Evo šta je posebno zapalo za oko profesorima:

-Ono što je za mene bilo značajno je da su i roditelji veoma uključeni u rad škole i stalno su prisutni u životima svoje dece u školi. Na različitim radionicama, plesnim i onim gde su prezentovali hranu, tu su bili roditelji, ali i su vodili računa i o našim đacima.

Već aprila Italijani će uzvratiti posetu Kikinđanima. Ovo će biti prava prilika da se naš grad i zemlja prikažu u najlepšem svetlu, pa da i gosti budu puni utisaka baš kao sad mladi Gimnazijalci.