Istorija podunavskih Nemaca kroz fotografije i priče

U Narodnom muzeju otvorena je izložba „Podunavske Švabe na jugoistoku Evrope“. Događaj su upriličili Centralni muzej iz nemačkog grada Ulma i Nemačko udruženja Kikinda i to zbog dva veoma važna istorijska datuma:

-Prvo je 300 godina od početka naseljavanja Nemaca u ove krajeve, a drugi razlog je što Nemačko udruženje Kikinda obeležava 15 godina od samostalnog rada. Koliko je taj rad doneo uspeh, još ne znamo, ali smo verovatno nešto postigli. Trudili smo se da bude tolerancije, razumevanja i da očuvamo naše običaje, kaže predsednik Udruženja Aleksandar Konečni.

Izložba kroz fotografije i tekstove govori o životu Nemaca, koji su pre tri veka naselili područje oko Dunava:

-Na izložbi je prikazano kratko podsećanje o tome kako su Nemci došli iz raznih krajeva Nemačke, odnosno tadašnje velike carevine i kako su se naseljavali. Iskreno, mogo toga se neće saznati iz ove postavke, ali će možda zainteresovati nekog da istražuje šta je se tada dešavalo.

Na izložbi se može videti i kakva je bila sudbina podunavskih Nemaca nakon Drugog svetskog rata i to da je 14 miliona izbeglica sa istoka došlo u ratom razorenu Nemačku, gde je postojao sukob između njih i lokalnog stanovništva. Na ovim prostorima situacija je bila još gora, jer je nemačka zajednica gotovo prestala da postoji. Evo kakva je situacija danas:

-Momentalno imamo oko 50 članova. Jedanput nedeljno se sastajemo u Kulturnom centru. Držimo se naših običaja, proslavljamo Uskrs, Božić i Novu godinu. Ponekad pravimo izložbe, a uskoro ćemo organizovati koncert. Pokušavamo na različite načine da zainteresujemo ljude, a koliko uspevamo u tome je druga stvar.

Jedan od problema sa kojim se Nemci ovog podneblja suočavaju je proces restitucije, koji se sprovodi veoma sporo:

-Ne kažem da je nema uopšte. Čini mi se da se nekada to radi planski, kako bi neki Nemci nešto dobili i da bi se govorilo da taj proces teče. Mi imamo utisak da je to samo sporadično i da je to odavno moglo da se završi. Zašto se to ne dešava, ne znam.

Pozitivna stvar je to što je zajednica ipak živa u našem gradu, ali je problem što mladi ljudi ne pokazuju veliko interesovanje za aktivnije učešće u njenom životu. Izložba „Podunavske Švabe na jugoistoku Evrope“ biće otvorena u Narodnom muzeju do 28. aprila.