Ističe rok za registraciju stambenih zajednica

Novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada predviđeno je da svaka zgrada ima upravnika koji može biti iz redova stanara ili profesionalnog upravnika koji je zaposlen u firmi koja je registrovana i za poslove organizatora upravljanja u zgradama. Jedna od firmi u Kikindi koja ima mogućnost da zapošljava profesionalne upravnike je i “Bela vila”, a kako ističe rok za registraciju stambenih zajednica organizovan je sastanak na kome su predstavnicima stanara predočena nova zakonska rešenja.

-Zakon predviđa organizovano, plansko i od strane države kontrolisano održavanje stambeno zgrada. Za sprovođenje ovog zakona biće zaduženo Ministarstvo građevine, sobraćaja i infrastrukture. Svaka zgrada ima status pravnog lica, a vlasnici stanova su ti koji odgovaraju za zgradu. Sav novac koji stanari zgrada daju za održavanje idu na njihov račun. Oni su ti koji kontrolišu i na koji način se troše sredstva – istakao je Novica Anđelković, vlasnik “Bele vile”.

Ukoliko stanari ne mogu da se organizuju i izaberu upravnika među sobom ili angažuju profesionalca sa strane, lokalna samouprava će u zgradi uvesti prinudnu upravu i angažovati profesionalnog upravnika sa liste koju će voditi Privredna komora Srbije. Njega će plaćati stanari dok ne izaberu upravnika.

Jedinstvenu evidencija podataka o stambenim zajednicama vodiće Agencija za privredne registre i biće javno dostupna na internet strani agencije.