“Iskidano nebo” u Galeriji Tera

Izložbom “Iskidano nebo” autorka Tatjana Jovančević povezuje prošla iskustva, interpretira otkrića nove sredine i upliće ih u kontinuiranu naraciju koja prati njeno stvaralaštvo. Ova akademska umetnica rođena je i odrasla u Bosni i Hercegovini. Rat ju je zatekao kao srednjoškolku na razmeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je završila Fakultet primenjenih umetnosti na Univerzitetu Severni Ilinois. Odnedavno je naša sugrađanka.

Pošto sam živela u više različitih gradova u tri države, na poetski način želim da izrazim otuđenje, premeštanje, pronalazak novog mesta pod suncem. To se nadovezuje na teme otuđenosti, potrage za pripadnosti i gubljenja identiteta. Ova izložba je nastajala tokom godinu i po dana koje sam provela u ateljeu Tera. Veoma sam zahvalna što su mi izašli u susret, dali mi prostor da radim, upoznala sam divne ljude. U ateljeu su neke nove teksture i boje počele da utiču na moje radove. Dosta sam fotografisala oko ateljea i grada da vidim kako to može da utiče na moje projekte i počela sam polako da inkorporiram i kolaž. Počela sam da sečem fotografije koje sam uradila i da ih postavljam, tako da je ovo za mene novi proces koji se nadovezuje na ono što sam ranije radila.

Tatjanin kreativni proces je neprekidni dijalog između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Njen glavni način izražavanja su apstrakcije sa ekspresivnim potezima na papiru, ali tokom godina radi sa različitim materijalima uključujući i sekundarne sirovine. Opus njenih radova sastoji se od crteža velikog formata, kolaža i efemernih intervencija u spoljašnjem prostoru. Izložbu u Galeriji Tera posetioci mogu pogledati do početka jula. 

U Kikindi sam skoro dve godine, ovde mi je familija, srela sam neke drage ljude. Ova izložba je ujedno i ekspresija mog boravka ovde do sada. 

Tatjana Jovančević izlaže u zemlji i inostranstvu od 2009. godine. Izlagala je širom SAD, u Škotskoj i, sada prvi put u Srbiji. Nedavno je učestvovala na umetničkoj koloniji Kolorado Art Ranč. Jedna je od istaknutih umetnica za LUZ Art, galeriju i neprofitnu organizaciju, članica je CIVA. 

http://www.tatjanajovancevic.com/site-specific      

https://www.instagram.com/tatjanajovancevic/?hl=en