Investicije u Sajanu privode se kraju

Mesna zajednica Sajan u ovoj godini na raspolaganju ima 5,6 miliona dinara za investicione radove i održavanje sela. Iz budžeta Grada Kikinde za Sajan je opredeljeno 4,3, a od samodoprinosa se planira 1,3 miliona dinara.

 

 

 

 

 

-Adaptirana je zavičajna kuća, uredili smo kapelu na groblju, kanale za odvođenje atmosferskih voda što je bilo dogovoreno prošle godine. U ovoj godini od investicija završili smo sistem centralnog grejanja u zgradi mesne zajednice, uz pomoć firme “Vojput” uspeli smo da saniramo kolovoz u Udarničkoj ulici, a uređeno je oko 10 kilometara atarskih puteva – rekao je Zoltan Tot, predsednik MZ Sajan.

Sajan se suočava sa migracijom stanovništva, tako da u selu postoji dosta praznih kuća. Zelene površine ispred i oko tih objekata su zapuštene.

-Kako bi uklonili rastinje koje je smetalo pešacima i bezbednom odvijanju saobraćaja uposlili smo firmu čiji radnici su uklonili biljnu vegetaciju. Osim toga angažovali smo i četiri radnika preko projekta javnih radova za uređenje javnih površina u selu – kaže Tot.

Grade se i dva otersišta u Sajanu, a uređuju se i kišni kanali kako bi se spremno dočekale padavine.U novembru je planirana postavka dečijeg igrališta u centru sela. Za sprave je izdvojeno 600.000 dinara. Ukoliko vremenski uslovi dozvole do kraja godine biće izgrađena parking mesta ispred Doma kulture i postavljanje kandelabera u parku pored objekta mesne zajednice. Ambiciozni su i planovi za sledeću godinu.

-Planiramo sanaciju pešačkih staza, krpljenje uadrnih rupa i uređenje bankina, teretanu na otvorenom ispred Doma kulture, nastavak uređenja kanalske mreže, sanaciju kolovoza u ulici Hunjadi Janoša i Užičkoj ulici, sanaciju krova stare nemačke škole, izgradnju javnog toaleta na pijaci, izradu projektu-tehničke dokumentacije za prečistač vode za Iđoš i Sajan – nabraja naš sagovornik.

U planu je i uređenje atarskih puteva, izgradnja otresiša, kuhinje u Domu kulture i izrada elaborata za energetsku efikasnost ovog objekta.

-U gradskom budžetu za naše selo za 2019. godinu predviđeno je 6,2 miliona dinara za kapitalna ulaganja.

Zoltan Tot napominje da je jedan od najvećih problema sa kojim se suočava Sajan odlazak mladih u veće gradove ili u inostarnstvo. Na selu ostaju mlađi ljudi koji rade na porodičnim imanjima i bave se poljoprivredom.