Inovativnost i umetnost: Nada Kolundžija drugačijim zvukom oduševila Kikinđane

U okviru turneje „Udah izdah zvuka u gradovima Srbije“, čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija posetila je i Kikindu.

Koncert u Narodnom muzeju za ovu umetnicu predstavljao je posebno zadovoljstvo, jer je u našem gradu već nastupala i odavde ponela lepe uspomene:

-Svirala sam ranije sa bratom i baš sam želela da sviram u Kikindi i ovom divnom prostoru. Volim ovde i grad i ljude. U mom sviranju zanimljivo je to što zvuk klavira obogaćujem zvukom „igračke klavira“ ( „toy pianno“ ). Kompozicija je posebno napisana za klavir igračku i klavir. Sviraju se u isto vreme.

Umetnica je Kikinđanima predstavila i muzičku kutijicu, koja je po svemu posebna:

-To je mehanizam, koji ako okrećete ručicu ne proizvodi nikakav zvuk. Ovde sam na papirnoj traci izbušila rupice po partituri, tako da sviram vrteći ručicu i zvuci upadaju u te rupice i proizvode se određeni tonovi, pa imam kompoziciju za tako mali instrument.

Pijanistkinja je priredila još jednu neuobičajenost, jer je izvela kompoziciju za klavir i traku:

-Na traci se na komičan i sarkastičan način ismevaju američke reklame. U ovom slučaju to je za aparate koje bilduju mišiće. Dakle, žena sprema doručak deci, a mašina radi i ona postaje zgodna. To su neke posebne stvari, a ove druge sve lepe.

Ni sama nije svesna kako dolazi na ideju za ovakve inovativnosti. Mnogo sluša i istražuje, pa se inspiracija javlja sama:

-Poslovica kaže „Ko traži, nađe“. To stalno traje. Ponekad pomislim da više nema ničeg na tom terenu za mene. Ipak, ne prestaje.

Poznata pijanistkinja izvela je dela domaćih i stranih kompozitora. Podršku za organizaciju turneje dobila je od Ministarstva kulture i informisanja i SOKOJ-a.