Inkluzivno obrazovanje Roma

Duže od decenije u delu osnovnih škola u Kikindi postoji izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture. U protekla tri meseca Udruženje Multikulturni “Banat” iz Kikinde realizovao je projekat pod nazivom “Razvoj i primena inkluizivnog obrazovanja Roma”.

-Pokrajinski sekretarijat je sufinansirao ovaj projekat jer nam je važno da se inkluzivno obrazovanje primeni na što bolji način. Smatramo da je važan i zbog očuvanja romskog jezika u školama – istakla je Živana Živanović iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

U školama u kojima se izučava romski jezik osim učitelja sa decom rade i pedagoški asistenti.

-Jedan od zaključaka je da se nadležne obrazovne ustanove, kao i pokrajinske kancelarije za inkluziju i Savez za integraciju Roma aktivno uključe u rešavanje problema obrazovanja romske dece na teritoriji Grada Kikinde. Vaš grad suočava se sa problemom većeg broja readmisanata koji ne znaju jezik tako da na tome treba dosta raditi – rekla je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica.

Projekat je trajao tri meseca, a Aleksandar Stojkov predsednik Udruženja “Multikulturni Banat” izneo je zaključke.

-Najveći je problem rad sa decom povratnicima iz inostranstva jer ne znaju jezik i teško im je da se uklope u sistem našeg obrazovanja. Problem postoji i sa đacima koja nemaju izgrađene pedagoške profile i individualne obrazovne planove. – dodao je Aleksandar Stojkov, predsednik Udruženja “Multikulturni Banat”.

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture odvija se u pet škola; “Vasa Stajić” u Mokrinu, “Đura Jakšić”, “Feješ Klara”, “Jovan Popović “ i “Sveti Sava” u Kikindi. Ovu nastavu pohađa 150 đaka.