„Inkluziv art“ neprocenjivo iskustvo za decu i mlade umetnike

Projekat „Inclusive art“ bavi se aktivnim uključivanjem marginalnih socijalnih grupa i dece sa posebnim potrebama u kulturni život naše zajednice. Program se sprovodi preko IPA projekta međugranične saradnje između Srbije i Rumunije. Radionica u Ateljeu „Terra“ osmišljena je tako da deci romske nacionalnost iz OŠ „Feješ Klara“ približi svet boja.

Mališani i mladi umetnici Irena Kovač i Kai David Melank prostrli su belo platno, obukli zaštitna odela i doneli korita napunjena bojama, a potom ulazila u njih i pravila nesvakidašnje šare na belom platnu. Radionici je prethodila obuka koju su umetnici prošli u Rumuniji kako bi bili deo ovog projekta:

-Ovo je projekat koji se naziva „Kult inovacija“. Kai Melank i ja smo u Rumuniji završili obuku za kreativno preduzetništvo, a za završetak smo imali zadatak da napišemo svoj umetnički projekat gde bi radili sa marginalnim grupama. Ovo je likovna radionica gde radimo sa Romima. U pitanju je akciono slikarstvo, gde na velikom platnu u zaštitnim odelima ulazimo u boju i oslikavamo prazno platno. Kasnije će biti završna izložba, gde će sva deca biti pozvana. Svi će biti u katalogu i ovo će biti veliko iskustvo, kako za njih, tako i za mene, objašnjava Kovačeva.

Prvi ciklus obuke umetnici su prošli u Temišvaru, gde je fokus bio na pisanju projekata, dok je u drugom krugu fokus bio na radu sa decom, što je neprocenjivo iskustvo za mladog stvaraoca i studenta:

-Mislim da može da mi znači u celokupnoj karijeri, ali i lično. Do sada nisam imao priliku da toliko radim sa decom i učestvujem u projektima. Celo iskustvo je bilo pozitivno, kako upoznavanje ljudi, tako i rad sa njima na nečemu na čemu ranije nisam imao prilike da radim, ističe Melank.

Stečeno znanje je primenjeno u praksi, tako da su se boje mešale svakim pokretom i skokom, pa je za kratko vreme prazno platno postalo obojeno različitim nijansama žute, plave, zelene i sive:

Za decu je ovo veliko iskustvo. Cilj je podizanje svesti omladine kako marginalnih grupa, tako i svih nas. Mislim da će im biti vrlo interesantno i da će uvek ovo pamtiti, dodaje mlada umetnica.

Planirano je da ove radionice imaju svoju održivost, koja će se odvijati kroz različite izložbe:

-Na kraju sva ova dela koja su deca napravila će biti izložena u Galeriji „Terra“ tokom septembra, Interkulturalnom institutu u Temišvaru i u romskoj zajednici u istom gradu. Ovi radovi će biti izloženi i na Festivalu KOF u Kikindi tokom jula i na Festivalu „Terra Viva“. Potpisan je i ugovor sa Dečijim horskim festivalom iz Zrenjanina, pa će neki od radova biti izloženi i tamo, kaže Aleksandar Lipovan iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“.

Projekat „Inclusive art“ traje 18 meseci. Njegova realizacija počela je maja protekle godine, a planirano je da bude završen novembra. U njemu su ukljunčena četiri partnera, od kojih je glavni Interkulturalni institut iz Temišvara, a prate ga Udruženje Roma „Nevo Paradimos“ iz Rešice, grad Zrenjanin i kikindska „Terra“.