Industrijska konoplja u kikindskom ataru

Industrijske konoplje ili kudelje više od četiri decenije nema na ovim prostorima.

Stoga je Kikinđanin Miloš Galešev odlučio da da šansu ovoj biljnoj kulturi i zasadio ju je na tri i po jutra. O njoj su mnogi slušali, ali nisu imali prilike da je vide.

Industrijska konoplja povoljno utiče na zemlju. Velika zelena masa pokriva polje, na kojem nema mesta travi ili ambroziji. Do širih informacija o kudelji naš sagovornik nije dolazio uz pomoć literature, već uz pomoć stručnjaka, koji su mu objašnjavali nešto više o samoj prirodi ove biljke. Korist od nje je višestruka, pa tako može da služi i za briketiranje i baliranje. Koristi se i u farmaciji, a njeno seme može da posluži i za ishranu ptica. Hladno ceđeno ulje ovog semena čisti jetru od toksina.

Da bi uopšte zasadio konoplju, odnosno kudelju, naš sagovornik je morao da prođe kroz veoma kompleksnu proceduru.

-Ne znam ni sam koliko papira je trebalo da se vadi. Ipak, sve lakše ide od kad je kompjuterizovano. Pored svih papira, treba potvrda iz SUP-a da nisi kažnjavan i sklon porocima. Morao sam i da pravim ugovor sa nekim kome ću prodavati kudelju. Niti taj ima obvavezu da je otkupi, niti ja da je dam, ali zakon se morao ispoštovati. Išao sam u sve zadruge u Kikindi i niko nije smeo da se poduhvati da pravi ugovor.

Na preporuku stručnjaka sa novosadskog instituta, Galešev je partnera pronašao u Erdeviku. Širu priču o industrijskoj konoplji iz kikindskog atara pogledajte u emisiji „Plodovi ravnice“, koja je na programu u nedelju, 6. avgusta u 15 sati.