Inclusive Art u “Terri”

Centar za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” zajedno sa partnerima Inerkulturalnim institutom iz Temišvara, Udruženjem „Nevo Parudimos“ iz Rešice i Gradom Zrenjaninom učestvuje u prekograničnom IPA projektu Srbija -Rumunija “Inclusive Art”. U toku je sedmodnevna radionica koja je okupila romsku i decu iz marginalizovanih grupa i studente akademija umetnosti iz Novog Sada i Zapadnog univerziteta iz Temišvara.

-Svako dete koje učestvuje u radionicama imaće priliku da učestvuje u kulturnom životu. Od svih radova napravićemo izložbu, kao i katalog. Osim galerijskih formata deca će zajednički učestvovati u izradi stuba od gline visine dva metra na kom će biti ispisne poruke na srpskom , romskom i rumunskom jeziku i on će biti doniran romskoj zajednici u Temišvaru – rekao je Aleksandar Lipovanov iz Ateljea „Terra“.

Sa osnovcima, pored studenata i vajara, rade i njihovi nastavnici, a kako ističe Vesna Šavija za sve je rad u „Terri“ jedno lepo iskustvo.

-Naši učenici vole da se bave umetnošću. Svi puno uživamo, a naročito deca koja su navikla da se izražavaju putem muzike, plesa, a sada i kroz glinu – istakla je Vesna Šavija, nastavnica iz OŠ „6. oktobar“.

U projekat je uključeno i 20 studenata od kojih su pojedini prvi put u Ateljeu „Terra“.

-Na drugoj sam godini fakulteta i za mene je ovo velika prilika. Dosta ćemo naučiti u samom prostoru, ali i u radu sa decom. “Terra” mi se jako sviđa. Prvi put sam u ovako velikom ateljeu i radim sa ovakvom glinom – dodala je Andrea Tipi, studentkinja iz Temišvara.

Vrednost projekta 463.000 evra i trajaće do novembra ove godine.