In memoriam: Preminula ugledna arhitektica i urbanista Biserka Ilijašev

Biserka Ilijašev, diplomirani inženjer arhitekture, preminula je u 78. godini, u kikindskoj bolnici. Rođena je u selu Grgure, u opštini Blace 1942. godine. Arhitektonski fakultet u Beogradu završila je 1966. godine.

Iste godine počinje da radi kao profesor u Srednjoj građevinskoj školi u Kikindi, u okviru tadašnjeg Školskog centra za tehničko obrazovanje. U Projektnom birou radila je od 1977. godine, da bi 1987. bila imenovana za sekretara za urbanizam opštine Kikinda. Od 1991. do 2001. godine radila je u Zavodu za urbanizam u Kikindi na poslovima vodećeg urbaniste.

Kao arhitekta i urbanista, posvetila se istraživanju graditeljske baštine Kikinde. Kroz bogato urbanističko i arhitektonsko nasleđe našeg grada, Biserka Ilijašev je tragala za mogućnostima razvoja Kikinde u urbanističkom i arhitektonskom smislu. Svojim radom doprinela je očuvanju identiteta i prepoznatljivosti naselja u Banatu krajem 20. veka.

U svojoj bogatoj radnoj biografiji, posebno se istakla kao autorka mnogobrojnih publikacija iz oblasti arhitekture i urbanizma našeg grada (Suvača u Kikindi-Mlin ravnice, Vekovi prolaze, grad ostaje, Vrata-kikindski arhitektonski dragulj, Arhitekti Milan i Đorđe Tabaković, Vile i palate u Kikindi, 50 godina urbanizma u Kikindi).
Dobitnica je više stručnih priznanja kao i godišnje nagrade opštine Kikinda.