Ilija Mrkajić predstavio svoju izložbu “Ikone” rađene u intarziji


Izložba radova, na temu „Ikone“ rađana u intarziji, autora Ilije Mrkajića iz Vojvode Stepe otvorena je u galerijskom prostoru KC. 19 ikona i slika patrijarha Pavla rađanih gotovo dve godine, druga su izložba ovog  umetnika, koji se bavi vrlo zanimljivim i ne tako čestom tehnikom.

Ovo je drugo predstavljanje, kikindskoj publici autora Ilije Mrkajića iz Vojvode Stepe. Nakon što nam je u prošlom opusu predstavio portrete značajnih ličnosti iz Prvog svetskog rata kao što su Milunka Savić, Vojvoda Bojović, Vojvoda Mišić, Stepa Stepanović i drugi. Ovoga puta, galerijski prostor KC krasi 20 ikona:

-Što se ikona tiče, evo…svako od nas ima svoju slavu. Svi kažu, lepe su ti ikone, ali je moja najlepša. Svakome je njegova slava najlepša. A, meni je veoma drago. A, to je i normalno. Kako kaže patrijarh Pavle, svako vidi ono što želi da vidi. Prema tome, neće svi biti oduševljeni sa ovom ili sa onom. Ja sam dao maksimalno onoliko koliko sam mogao. Rad na jednoj ikoni meni traje više od mesec dana. Ovde je 19 ikona i jedna slika petrijarha Pavla.

Tehnika, kojom se služi Mrkajić je intarzija, koja predstavlja umetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčića drveta i drugih stvari u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišćeni materijal za ovu tehniku je furnir.

 

Ovu tehniku Mrkajić je naučio u vojsci, a kako kaže, teško da bi se sam opredelio da se bavi baš ovom tehnikom. Nakon ikona, kako Mrkajić obećava doći se u Kikindu sa novih dvadeset slika, a ovoga puta radi na prortretima poznatih srpskih pesnika i pisaca, čija je izrada već u toku.