Iđoške đakonije čuvaju tradiciju

“Iđoške đakonije” osmišljene su kako bi se od zaborava sačuvala tradicionalna jela i kako bi se meštani okupili na jednom mestu u vreme kada su poslovi u polju privedeni kraju. Očuvanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina upravo je misija Udruženja “Vreteno” koje je osmislilo ovu manifestaciju.
-Iđoške đakonije nude kolače pravljene kao nekad, krofne, gibančice, palačinke, a dvadesetak ekipa oprobalo se u kuvanju iđoškog paprikaša. Posetiocima su bili dostupni i slatka i slana zimnica, kao i sveži poljoprivredni proizvodi. Važno nam je da sačuvamo od zaborava sve ono što su još naše bake spremale i da prenesemo na mlade.Na ideju sam došla kada sam videla da je gradska uprava raspisala konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti gastronomije na kom smo konkurisali i dobili sredstva – istakla Brankica Mikalački, predsednica Udruženja “Vreteno”.
I Mesna zajednica podržala je ovaj događaj.


-Prijatno sam iznenađen odzivom na ovu manifestaciju. Grad je pomogao „Iđoške đakonije“ sa 80.000 dinara, a deo sredstava izdvojila je i mesna zajednica. Nadam se da će uz takmičenje vinara i „Bubalice“ ovaj događaj postati tradicionalna manifestacija u selu – dodao je Vasa Dudej, v.d. predsednika MZ Iđoš.U kuvanju iđoškog paprikaša takmičilo se 20-ak ekipa među kojima su bili i gosti iz Kikinde, Sente,Sajana,Ostojićeva.
Od Stojana Kolompara, predsednik Udruženja penzionera “Treće doba” saznajemo da su aktivni učesnici svih seoskih manifestacija:
-Dobar paprikaš treba da ima dosta luka, lepog pilećeg mesa i uz krompir, neizostavne knedle.


Najmlađa ekipa bila je družina Milana Pajića. Učesnici su imali od 20 do 26 godina:
-Volim da kuvam i uvek nešto spremam za društvo. Prvi put se takmičim i nadam se uspehu.
Milorad Balaž iz Udruženje vinara i vinogradara “Šasla” napominje da ovo udruženje osim što proizvodi dobro i kvalitetno “piće bogova”, ima i sjajne kuvare koji su se rado pridružili novoj manifestaciji.


Domaćice su se takmičile u pravljenju kolača, a prvo mesto osvojila je Kosana Tatomir za slavski kolač, Druga je bila Smiljana Gecić, a treća Dijana Tatomir.
-Kolač sam naučila da pravim od svekrve. Ove godine punih je 50 godina od kako sam u braku i već tri decenije pravim slavski kolač. Treba biti majstroica i imati laku ruku kada se testo mesi. Osim toga važno je kolač peći na umerenoj temepraturi – kazala je Kosana Tatomir.
U okviru manifestacije otvorena je likovna kolonija slikara iz Kikinde, a organizovan je i Etno bazar sa rukotvorinama članica udruženja „Vreteno” i gostiju, organizovana je dečija i pijaca poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača. Uz sportske igre organizovan je i kulturno -umetnički program u kome su učestvovala deca iz vrtića, osnovne škole i članovi ADZNM „Gusle“.