Iđošani po 22. put domaćini manifestacije Sabor frulaša “Škripi đeram”

Sabor frulaša Vojvodine „Škripi đeram“ ove godine je okupio 21 takmičara, koji su svoje znanje u sviranju na fruli pokazali u okviru pet kategorija.

Takmičarski deo je, zbog tehničkih problema počeo sa zakašnjenjem, što je možda i rezultiralo polupraznim gledalištem, što ipak nije demoralisalo frulaše da pokažu najbolje što znaju. Sabor frulaša je selekcija najboljih za predsojaće republičko takmičenje, koje se održava u Prislonici, rekao je u svojoj izjavi za TV Rubin, predsednik kulturno prosvetnog društva „Milivoj Omorac“ Radovan Mirkonj. Inače, i sam frulaš, Mirkonj je na čelu društva 55 godina!

 

Sabor frulaša je turističko muzička manifestacija, koja je vrlo značajna kako za Iđoš, tako i za sam grad Kikindu, koja podržava angažovanje Iđoša, rekao je ispred lokalne samouprave član GV Miodrag Bulajić

Najveći broj učesnika je do sada već učestvovao na takmičenju, ali im dolazak na Sabor predstavlja dobar osećaj obnavljanja prijateljstva i druženje sa ljudima koji dele istu vrstu ljubavi prema fruli.

Manifestaciju svojim učešćem godinama podržava i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nice Fracile. Kao predsednik žirija, naglasio je da je ovakav sabor svojevrstan dokaz bogatstva kulturnog nasleđa

 

Prvo mesto je u savremenoj kategoriji pripalo Miloradu Mariću iz Inđije.

Sam kraj takmičenja je bio u poslednjem satu,  pred ponoć, nakon čega su organizatori i talmičenji pošli na kasnu večeru i druženje. Oni najaktivniji ostali su u dobrom raspoloženju, u kom su i bili tokom cele večeri, kao što je poznati frulaš iz Novog Sada, Vladan Petković, zvani Ljudina.