Iđoš bio domaćin Susreta vinara i vinogradara Vojvodine

U organizacija udruženja vinara i vinogradara “Šasla” iz Iđoša u subotu je održan 21. Susret vinara u vinogradara Vojvodine. Prema rečima Branislava Brojčina iz “Šasle” okupljanje vinara i vinogradara pred berbu grožđa je tradicija.

Ovo je bila prilika da ugostimo naše drage prijatelje iz Vojvodine, ali i okolnih mesta. Posetili smo četiri vinograda i analizirali stanje u njima. Efektivne kiše nije bilo skoro dva meseca i samim tim i grožđe je sitno. Slatkoća je vrhunska, ali zbog suše nedostaje vlage što može da bude problem prilikom muljanja. Grožđe je zdravo, ali problem predstavlja suša, kao i insekti za čije razmnožavanje je ovo vreme idelano. Opšti je zaključak da će grožđe ove godine imati više prirodnog šećera, ali manje kiselinina što nije dobro. Vino bez kiselina se teško održava jer upravo su kiseline te koje ga čuvaju – rekao je Branislav Brojčin.

Gosti, ali i domaćini kako na terenu, tako i u prostorijama udruženja mogli su čuju i reč stručnjaka.

Savetodavac Poljoprivredne stručne službe Jelena Kljajić govorila je o plazmozi vinograda tačnije žutilu vinograda koje je neizlečiva bolest. Čuli smo korisne savete kako je sprečiti. Naš prijatelj i dugogodišnji saradnik Goran Adžić, biotehnolog u vinariji “Čoka” analizirao je stanje u vinogradima i na osnovu njega preporučio najbolje načine pravljenja vina – dodao je Brojčin.

Ono što je istaknuto kao pozitivno je činjenica da su noći hladnije tako da će grožđe imati dobre noćne uslove u poslednjoj fazi sazrevanja. Prema rečima našeg sagovornka stone sorte moći će da se beru već početkom septembra, dok će berba vinskih sorti grožđa početi u drugoj polovini narednog meseca. Procenjuje se da će ovogodišnje vino biti solidnog kvaliteta.