I sove uživaju u visokim novembarskim temperaturama

Topli novembarski dani i neobično tople noći ipak ne ugrožavaju život korisnim ušarama, pticama po kojima je naš grad stekao svetsku popularnost, tvrdi predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

Novembar se u Kikindi od 2012. godine obeležava kao mesec posvećen sovi ušari i zbog toga je taj mesec baš u našem gradu preimenovan u mesec sovembar. Obično u tom periodu najveća je brojnost ovih ptica po stablima u samom centru, ali i na perifernim delovima grada.

Utina je inače „najurbanija” sova i redovno se gnezdi u naseljima širom Srbije, u preotetim gnezdima svraka i vrana. To je vrsta sove sa kojom sugrađani najpre dođu u kontakt. –Neuobičajeno topli dani, sa temperaturom preko 20 stepeni, na početku novembra ipak ne utiču na funkcionisanje ove noćne ptice, rekao nam je u telefonskom javljanju Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

Ovakvi vremenski uslovi pogoduju svim živim organizmimima, pa i pticama, tvrdi naš sagovornik. Godina koja je na izmasku bila je vrlo pogodna za glodare, koji su se iz tih razloga još više namnožili, što opet znači bogatiju trpezu za ušare. U novembru 2018, tokom prebrojavanja, zabeleženo je oko sto jedinki i to je sasvim odgovarajuća brojnost s obzirom da je temperature bila i do 16 stepeni Celzijusovih. Sa hladnim danima, koji su prognozirani krajem meseca očekuje se i veći broj sova, kada će ih zaljubljenici u ptice i prirodnjaci, zajedno sa đacima naših škola prebrojavati i uživati u druženju sa kikindskim malim ušarama.