I Kikinđanima omogućeno testiranje na kovid-19 na lični zahtev, prethodno uplata 6.000 dinara

Testiranje na kovid- 19 na lični zahtev građana počelo je u petak. Cena testa u celoj zemlji je 6.000 dinara, a testiranje se obavlja za svega nekoliko minuta uzimanjem brisa iz grla i nosa. U Kikindi se zainteresovani sugrađani mogu testirati u Zavodu za javno zdravlje, na odeljenju mikrobiologije koje se nalazi u krugu Opšte bolnice.

Procedura je identična za celu Srbiju. Novac se uplaćuje na jedinstveni žiro račun koji se može naći na sajtu Ministarstva zdravlja – stranici covid-19, kao i sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim sa priznanicom dođu na testiranje koje se obavlja uzimanjem brisa iz grla i nosa. Uzorke šaljemo u Institut za javno zdravlje Vojvodine, a rezultati se dobijaju u roku od 48 sati– objašnjava dr Sandra Radlović, direktorica kikindskog ZZJZ.

Na odeljenju mikrobiologije ZZJZ bris se uzima radnim danima , u vremenu od 7 do 15 sati. Ovo testiranje je od velikog značaja, jer daje mogućnost našim građanima da spokojno krenu na put u skladu sa zahtevima različitih zemalja, da prilikom ulaska preko granica, u zemlje Evropske unije i okruženju, poseduju PCR test, navode u Institutu za javno zdravlje Batut u Beogradu. 

Testiranje na lični zahtev omogućilo je da se bez nekih komplikovanih procedura dođe u institute, zavode za javno zdravlje ili domove zdravlja, gde se jednostavnom metodom uzimanja brisa nosa i grla obavi pregled, posle koga se u roku od 24 do 48 sati dobije rezultat koji je neophodan za međunarodni saobraćaj, odnosno za putovanje– rekla je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Pravo na besplatno testiranje, o trošku države, imaju svi građani sa simptomima zaraze kovidom-19, koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i određene, druge medicinske intervencije poput bronhoskopije.

Kako je ranije saopšteno, besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.