I Kikinda se bori – Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u našem gradu

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i ove godine gradovima Srbije organizovalo je akciju „I ja se borim“, u čast najmlađih boraca protiv malignih bolesti.

Tako je bilo i na Gradskom trgu u Kikindi, koja je već dve godine deo ove humanitarne priče, kaže predsednic Skupštine grada Stanislava Hrnjak:

-Kikinda je jedan od 40 gradova koji danas izlaze u susret i promovišu svest o tome da je borba za zdravlje jedna od najtežih borbi u životu. Posebno je teško kada su u pitanju obolela deca. Kada čujemo informaciju da je najteži oblik dijagnoze, nakon prvog šoka, sledi borba, ne samo najbližih obolelog, već i prijatelja i šire porodice, nego i neretko se tu uključuje i društvena zajednica.

Tako je bilo i ovoga puta. Pored Gradske uprave, uz NURDOR su i ovoga puta bile brojne lokalne organizacije i pojedinci.

-Odred izviđača „Proka Sredojev Plavi“ doneo je određene igre, a svi oni koji su želeli da budu deo njih morali su da pošalju sms na 1150. Sanja Volarov, koja pravi i prodaje nakit, a prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Naravno, sa nama su bili i volonteri Crvenog krsta Kikinda, kaže Stoja Đokić, volonterka NURDOR-a.

Uprkos hladnom vremenu, Kikinđani su itekako bili tu da podrže najmlađe heroje i organizatori su zadovoljni odazivom. Oni koji nisu došli takođe mogu da pomognu.

-Tokom celog dana ljudi mogu da pošalju poruku na 1150 i time doniraju novac za poboljšanje Onkološkog odeljenja u Nišu. Nastavićemo da obeležavamo ovaj datum, zahvalni smo ljudima koji su nas podržali.

 

Kikinđani su humani i veoma dobro organizovani kada treba da se pomogne, ali svi zajedno bi trebalo da rade na sistemskom rešenju za tako teške probleme, dodala je Hrnjak:

-Tu pre svega mislim na zakonsku regulativu koja treba da je prilagođena potrebama roditelja bolesne dece kada je u pitanju visina bolovanja, odsustvo od posla, podrška u medikamentima, lečenje u zemlji i inostranstvu. Mi koji znamo koliko je briga naših sugrađana, pokušavamo da ih rešimo i parcijalno i sistemski. Vreme neumitno prolazi, problema je puno i stalno se nameću novi zadaci. Gotovo sam sigurna da će u narednom periodu da će i država odgovoriti na zahteve NURDOR-a i sličnih organizacija na pravi način.

Na trgu su se za 100 dinara prodavali i zeleni baloni, a čitav prihod biće usmeren za lečenje najmlađih boraca. Baloni su pušteni u 13 sati, kao podršku za one koji i dalje biju bitku i kao znak sećanja na one koji su je, nažalost, izgubili.