Humanost spaja Kikindu i fondaciju “Pikolo”

Aktivisti Biciklističke humanitarne fondacije “Pikolo” uručili su Gradu Kikindi zahvalnicu za gostoprimstvo i pruženu pomoć u realizaciji humanitarne akcije.

Fondacija promoviše sport, zdrav način života, zaštitu životne sredine, ali se bavi i humanitarnim radom, prikupljanjem novčanih sredstava od članova, putem humanitarnih akcija, ali i sponzorstava od strane privrednih entiteta, koji žele da učestvuju u akcijama. Kikindu su prepoznali kao human grad, rekao je u govoru dobrodošlice, član GV Miodrag Bulajić, kao grad koji je često učestvovao u humanitarnim akcijama:

-Ostvarili smo  jednu izvanrednu saradnju, koja će u slučaju potrebe biti realizovana u nekom narednom periodu kao  humanirtarna akcija i negde smo napravili načelni  dogovor da to bude usmereno ka našoj lokalnoj zajednici. Oni na ovaj način motivišu sve zdrave osobe da se bave sportom, da unaprede svoje zdravstveno stanje,  ali njihova prioritetna namera je da pomažu humanom borbom bolesnoj deci, kako bi učestvovali u njihovom ozdravljenju.

Zdrav život kroz vožnju bicikla, zaštita životne sredine, humanitarne akcije, zatim prikupljanje humanitarnih donacija kroz članstvo ili putem humanitarnih akcija i donacijom prikupljenog novca za obolelu decu ili poboljšanje zdravstvenog sistema razlozi su zbog kojih je fondacija Pikolo pokrenuta, naveo je njen osnivač, Robert Mesaroš, koji se više decenija bavi humanitarnim radom:

-Izabrali smo ovaj grad, kao grad otvorenog srca. Namera nam je da dolazimo i dalje, baš zbog dobre saradnje, zbog razumevanja. Nadamo se da će u narednom periodu sa nama ići još vozača. Ja se bavim dugi niz godina humanitarnim radom. Neke sam sam organizovao, u nekima sam ja učestvovao.

 

Milovan Bajčetić član fondacije inače radi kao sezonac u fabrici šećera u Crvenki je najpre vozio bicikl za svoju dušu, a 2015. počeo je da okreće pedale za usvajanje Tijaninog zakona, da bi prevalio hiljade kilometara širom Vojvodine apelujući da se pomogne bolesnoj deci.

Na ultramaratonskoj trci u Beogradu vozio je za pomoć devojčici Mili Panić iz Pirota i osvojio srebro. Nastavio je da vozi u nameri da joj pomogne. Na njegovom sportskom kombinezonu nalazi se broj na koji svi humani ljudi uplaćuju iznos koji mogu. Na taj način pomažu lečenje mališana, a misiju ovog humanog bicikliste čine opravdanom.

 

Fondacija „Pikolo“ deluje na teritoriji Austrije i Srbije, biciklom se prelazi 1000 km kroz gradove. 1000 km je simbolika udaljenosti od Inzbruka do Subotice, gde se nalazi sedište fondacije.