Humani voćar iz Nakova

Drugu godinu za redom Slavko Pavlović jedan od vlasnika voćnjaka “Nakovo”, dobio je priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Prošle godine uručena mu je zahvalnica za podizanje 50 hektara voćnjaka, pomoć porodiljama, đacima i razvoju sporta u selu. Ove godine, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na svečanoj dodeli u mestu Kuzmin, uručio je Slavku darovnicu za izuzetan doprinos razvoju sela bogaćenjem sveukupne baštine.
-Ima ljudi koji su prepoznali naš rad i trud, naš humani odnos prema žiteljima Nakova i samom selu, otuda i ova priznanja. Pre četiri godine počeli smo da dodeljujemo novogodišnje paketiće za svu decu od rođenja do četvrtog razreda osnovne škole. Tu lepu tradiciju, kada delimo više od stotinu paketića, nastavićemo i ove godine. I sve porodilje koje nakon porođaja ostanu da žive u Nakovu biće novčano nagrađene, kao i ranijih godina. Nadam se da ćemo iz godine u godinu uspeti da obezbedimo što više sredstava za mlade majke – kaže Slavko Pavlović.


Do juna je voćnjak “Nakovo” bio je generalni sponzor FK “Polet” koji se plasirao u viši rang takmičenja. Sredstva koja su pripadala ovom klubu biće preusmerena na druge aktivnosti.
-U planu nam je da najugroženijim porodicama u selu kupimo ogrev za zimu ili da im pomognemo oko plaćanja računa za struju. Zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice odlučićemo koja pomoć socijalno ugroženima je najneophodnija – dodaje Pavlović.


Slavko se pre šest godina zajedno sa prodicom doselio u Nakovo iz rodnog Arilja. Pre pet godina, sa trojicom prijatelja, podigao je voćnjak jabuka i krušaka na 33 hektara, a 2015. proširio ga je na još 18 hektara.
-Jednu berbu krušaka smo završili pre sedam dana, a u ponedeljak bi trebalo da počnemo sa berbom jabuke “gala”. Godina je nepovoljna za voćarstvo. Tokom zime je bilo mrazeva koji nisu pogodovali kruškama pa je prinos znatno niži. Jabukama ne pogoduje sadašnja temperatura kada je tokom noći 23, a danju 43 stepena – napominje naš sagovornik.


Kompletna površina je pod sistemom za navodnjavanje kap po kap. Protivgradne mreže štite stabla na površini od 34 hektara.
-U planu je da preostalih 18 hektara voćnjaka bude zaštićeno protivgradnom mrežom. To nije malo ulaganje s obzirom na to da protivgradana zaštita za hektar košta 15.000 evra – kaže Pavlović.
Ove godine Slavko Pavlović očekuje ukupan rod od 1.700 do 2.000 tona. Kilogram jabuka prodaje se po ceni od 50 dinara. Većina voćnjaka podignuta je pre pet godina i od ove i svih sledećih godina treba da se vraća uložen novac.