Humana akcija vrednih volontera Bašaida. Sašiveno i podeljeno 700 zaštitnih, pamučnih maski

Vredne meštanke Bašaida, u zajedničkoj akciji šivenja maski za žitelje svoga sela, uz svesrdnu pomoć Mesne zajednice uspešno su napravile više od 700 komada zaštitnih pamučnih maski. U ovom selu dobrovoljci gotovo svakog dana dezinfikuju seoske ulice, kao i ulaze javnih objekata.

Zajednička akcija volontera, potpomognuta sredstvima koje je obezbedila Mesna zajednica obradovala je žitelje Bašaida, koji su na taj način dobili zaštitne maske, bez kojih ne mogu da obave kupovinu u lokalnim radnjama.

Kako je u svojoj telefonskoj izjavi naveo predsednik MZ Bašaid, Bojan Mikalački,  inicijativa je naišla na veliku podršku meštana:

-Inicijativa je krenula kada smo uvideli da ćemo  situaciju moći da prevaziđemo, onda kada se potpunosti budemo  pridržavali  svih odredbi samozaštite i zaštiete. Na samom početku smo uspeli da obezbedimo zaštitne maske za radnike u prodavnicama, za zdravstvene radnike, radnike u pošti, za policiju.

To znači da smo se  prvo  pobrinuli za sve one koji su u suštini najugroženiji, pošto su na raspolaganju svima nama. U akciji svoje učešće daju vredne meštanke, koje šiju maske, ali i volonteri koji se trude da sva domaćinstva obiđu i podele maske.

 

Vredne meštanke, poput Nele Grujić, Vesne Popov, Zore Jankov, Evice Avramov, šiju maske, a mlada  ekipa  volontera,  oprane i ispeglane maske nosi na kućne adrese.  Do sada su, kako kažu  podelili oko 700 komada i tu nije kraj. Namera je da se akcija, koju je kroz fotografsku prizmu prikazao i lokalni fotograf, Goran Birimac,  nastavi i da svi žitelji, kojima su maske potrebne  budu obuhvaćeni.

U ovom selu su obezbedili, kako Mikalački navodi i lekarsku podršku, koja je svakodnevno na raspolaganju hroničnim bolesnicima, zbog kontinuirane terapije, a obezbeđena je i volonterska pomoć u smislu obilaska starijih domaćinstava, radi dostave svakodnevnih prehrambenih artikala. U selu se, takođe na dobrovoljnoj bazi organizuje i dezinfekcija seoskih ulica i bitnih ulaza javnih  objekata, koje u saradnji sa MZ obavljaju članovi  DVD kao  i pojedinci-volonteri  Vojica Perić i Dragan Miškeljin.