Hrana iz Banata

U okviru realizacije zajedničkog projekta Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta u Temišvaru “Lokalno nasleđe Banata” danas je u Regionalnoj privrednoj komori održan sastanak kom su prisustvovali predstavnici turističkih organizacija i kancelarija, agencija, ugostiteljskih i smeštajnih objekata, preduzetnika koji se bave izradom i prodajom suvenira, organizatori turističkih i etno manifestacija. Njima je predstavljena ideja o tome da se ustanovi zaštitni znak “Hrana iz Banata”.

 

-Današnjim sastankom u Kikindi želimo da, organizatore turističkih i etno manifestacija na prostoru severnog Banata, sutra u Zrenjaninu, a nešto kasnije ovog meseca u Pančevu, pozovemo da nam dostave spisak manifestacija koje se organizuju na njihovom području, a koje zavređuju da se nađu u godišnjem kalendaru manifestacija koji će biti štampan. Želimo da razgovaramo sa vlasnicima restorana i smeštajnih kapaciteta koji mogu da ponude jela nacionalne kuhinje, a koji će biti zainteresovani za znak “Hrana iz Banata” -istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

U prethodnom periodu predstavnici sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru obavili su dosta terenskih istraživanja vezanih za kulturno nasleđe, etnologiju i gastronomiju.

 

-Restorani u Srbiji imaju tradiciju nacionalne kuhinje, dok u Rumuniji to nije slučaj. Ugostitelji u vašoj zemlji su primer dobre prakse kako se promoviše domaća hrana. I u rumunskom i u srpskom Banatu hrana je slična. Od nacionalnih jela poznata je štrudla, doboš torta, krempita. Ipak, pored toga svako selo ima svoju specifičnu kuhinju koja nas jako interesuje – rekla je Otilija Hedešan, prorektor Zapadnog Univerziteta u Temišvaru.

Cilj projekta, koji je na polovini, je osnaživanje pograničnih delova dve zemlje kroz zajedničku promociju lokalnog nasleđa i razvoj turzima. U okviru projekta objaviće se knjiga recepata i godišnji kalendar događaja, izradiće se i istraživačka studija o razvoju turizma, snimiće se kratki filmovi koji će promovisati turistička mesta i značajane manifestacije. Ukupna vrednost projekta je 345.000 evra. Budžet Grada Kikinde iznosi 29,5 hiljada evra ,a Narodnog muzeja, koji je takođe uključen, je 12,5 hilada evra.