Hitna služba 30 puta intervenisala u novogodišnjoj noći…

U novogodišnjoj noći Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja intervenisala je 30 puta. Što govori u prilog tome da je u proseku bilo više posla nego inače, rekao je doktor Dejan Pilipović, lekar Hitne službe. Intervenisalo se na javnim mestima zbog akutnog stanja pijanstva, odnosno u kućnim uslovima, kod hroničnih pacijenata. U toku prazničnih dana, iz ove službe su beležili interveciju i zbog saobraćajnog udesa…

-Pošto su  iza nas protekli novogodišnji i verski praznici možemo reći da je bilo dosta posla i celo vreme praznika smo mi jedina služba u Domu zdravlja, koja je radila tokom svih dana praznika. Kako kod hroničnih bolesnika u vidu gušenja asmatičnih pacijenata, gde smo intervenisali  bilo je i  pojava novih obolenja. Nije bilo povreda od petardi, ali su bile prisutne tuče u gradu, a većina je bila izazvana kod alkoholisanih osoba. Imali smo posete u policiji zbog saniranja povreda zadobijenih u tučama. Bila je i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj su teško povređene tri osobe, koje su zbrinute u kikindskoj bolnici i u Kliničkom centru u Novom Sadu..

Kada se poredi u odnosu na ranije, tačnije na doček 2017., ovoga puta je bilo manje mere u konzumiranju alkohola, samim tim i u kontroli besa. Rezultat je takav, da su iz službe Hitne pomoći imali burnu novogodišnju noć.Ono što poslednjih dana takođe uznemirava starije i mlađe, kako hronične bolesnike, tako i potpuno zdrave osobe su sve veće vremenske oscilacije, koje zbunjuju svetske stručnjake, a na koje treba adekvatno odgovoriti. Iz ove službe savetuju da se što više boravi napolju, da se provetravaju prostorije u kojima boravi više ljudi. Konzumirati što više voća i povrća, piti tople napitke u što većim količinama, a ukoliko dođe do komplikacoija obratiti se izabranom lekaru.