Hej, haj brigade…zemlju srcem grade

Kikindski brigadiri, članovi udruženja „Dora“ i Izviđačkog odreda“ProkaS Plavi“ nakon sedmodnevne radne akcije, održane u Skoplju, vratili su se puni utisaka. Na akciji je učestvovalo od 120 brigadira, iz cele ondašnje Jugoslavije.

ORA „Skopljena našim dlanovima“ pionirski je poduhvat naroda Makedonije da nakon 55 godina od zemljotresa, ali i 30 godina od poslednje ogranizovane radne akcije da okupi sve one koji su ostali sa takvom idejom u srcu.

I Kikinđsani su bili deo jedne lepe i obnovljene priče, u kojoj je nekada jedna vredna generacija izgradila bezbroj mostova, onih godine, koje se pamte srcem. Iako simbolično, rekla je za TV Rubin, predsednica UG “Dora” Vesna Petković radni dan je imao svoj početak i svoje povečerje, spavaone, marendu, jutarnju gimnastiku:

-Emocije su posebne i to može da shvati samo  onaj ko je nekada bio na radnim akcijama. Eto, posle 30 godina pokušali su da vrate duh akcijaštva, ono što smo mi nekada radili. Bilo nas je oko 130 u naselju. To je novi studentski dom, gde smo mi bili smešteni. Radili smo u krugu naselja, kod crkve Svetog Arhangela Mihaila. Održavali smo park, krčili smo staze, bilo je poprilično posla. Četvorosatni radni dan, a nakon povreatka u naselje imali smo organizovane kulturno zabavne aktivnosti.

Ovakvo okupljanje je potrebno finansijski potkrepiti, a Skoplje je u ime jubileja to i uspelo, pa je okupljanje i jednonedeljna akcija i ličila na one mlade dane, tople duge. Sređivanje spavaonica, čišćenje i uređivanje paviljona sve je imalo onu sliku, onog vremena.

Prvi put su put žuljevitih traserskih dana obnove pošli i izviđači kikindskog odreda “Proka S Plavi”. Biljana Tot je u izviđačima na nagovor svog sina. Nakon što je počela da bude izviđač, sada je svim srcem, kako kaže postala zaljubljenik i u akciju i brigadirski život:

-Prvi put sam na ovakvoj akciji i zaista smo doživeli sve ono što smo do nedavno samo slušali od starih akcijaša. Sam doček akcijaša u Beogradu, stare akcijaške pesme, zastave, zatim dolazak u Skoplje. Sve je bilo potpuno onako kako su nam pričali i mi smo sve to doživeli. Što se tiče rada na trasi, uz dobro društvo i dobru organizeciju ništa nije teško.

Atmosferu na trasi, kako je navela Petković upotpunili su meštani Skoplja koji su dolazili i nudili vredne brigadire iz Srbije, Bosne, Crne Gore, Makedonije i Slovenije kafom, sokovima i kolačima. U večernjim satima su brigadne večeri bile obojene i rok koncertima, a svirao je i Vlatko Stefanovski.

U analima akcije „Skolje na našm dlanovima“ pisaće i da je spešno sklopljen i jedan akcijaški brak, koji je profesionalno uveden u brigadirske knjige sa sve matičarkom Jasminom Milankov, kumovima, starim svatom i trubačima. A ostalo je i obećanje, da će već sledećeg leta možda baš Srbija imati svog domaćina, koji će okupiti neke nove, stare brigadire.