“Gusle” u znaku tri jubileja

ADZNM “Gusle” domaćin je 20. etno kampu. U studijskom istraživanju muzičko-tradicionalnog folklora Banata učestvuje 20 studenata sa muzičkih akademija iz Banja Luke, Novog Sada, Beograda i Temišvara. Među njima je i Stefan Mančić, master etnomuzikolog.

-Drugi put sam na etno kampu. Prvi put sam bio pre osam godina i drago mi što sam ponovo ovde baš na jubilej. Značilo mi je jer sam stekao iskustvo u terenskim istraživanjima, a ostvarimo sam i veliki bro kontakata. Druženje i nova saznanja čini ovaj kamp takvim kakav jeste i moja želja je da se uvek vraćam da budem njegov deo – kazao je Stefan Mančić.

Sličnog je mišljenja i Anja Nedeljkov, studentkinja treće godine etnomuzikologije novosadske akademije.

-Prvi put sam bila na kampu 2019. godine i za mene je tada bio veliki preokret. Tek posle posete „Guslama“ odlučila sam čime želim da se bavim jer sam ovde videla pravu srž etnomuzikologije – rekla je Anja Nedeljkov.

Studente, mentore, ali i predavače posetile su zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski i članica Gradskog veća Milena Živkov.

Sve čestitke „Guslama“ povodom 20. etno kampa. Reč je o projektu koji je jedinstven na teritoriji naše zemlje čiji je cilj prikupljanje podataka i istraživanje muzičke i igračke baštine sa ovih prostora. Prikupljeni podaci su bogato kulturno nasleđe koje će ostati svim naraštajima koji dolaze. Ovaj projekat, ali i sve ono što „Gusle“ rade odavno prevazilazi lokalne i nacionalne okvire. Sama činjenica da kamp postoji dve decenije govori o istrajnosti i posvećenosti svih u ovom društvu, kao i velikoj ljubavi prema svom poslu. Lokalna samouprava ima razumevanje za sve ono što se u ovom društvu radi već punih 145 godina – precizirala je Dijana Jakšić Kiurski.

Magdalena Popov, umetnički rukovodilac napomenula je da je ova godina u znaku tri jubileja 145 godina postojanja i rada društva i 20. rođendana etno kampa i FENOK-a.

-Odziv učesnika je ove godine velik. Ugostili smo više od 60 studenata, predavača, mentor. Deo etno kampa posvetili smo jubileju. Studentima smo predstavili i našu dugogodišnju saradnicu dr Oliveri Vasić koja je preminula, a koja je ostavila veliki trag na etno kamp. Upoznali smo studente sa malim kolom, igrom koja je kao element upisana na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Bilo je reči i o umrežavanju etno kampova. Predstavljeni su etno kamp Kolašin i etno lab iz Budve koji su nastali po uzoru na kikindski – istakla je Magdalena Popov.

Dve decenije postojanja slavi i Međunarodni festival orkestara FENOK koji će ove godine okupiti orkestre iz naše zemlje i Rumunije. Jedino u subotu, 31. jula program na bini u dvorištu Kurije počinje od 18 sati i tada će se kikindskoj publici predstaviti zrenjaninski Big bend, a ostalih dana orkestri svoj nastup počinju u 20.30 sati. Od 28. do 31. jula su etno večeri, dok je poslednjeg dana u nedelju, 1. avgusta rok veče.