“Gusle” se priključile akciji “Snaga amaterizma”

Članovi kulturno-umetničkih društava organizovalo je akciju kako bi građanima Srbije skrenuli pažnju na snažnu snagu amaterizma. Akciju “Snaga amaterizma” održanu u 150 lokalnih samouprava podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, a ministar Vladan Vukosavljević tim povodom istakao je da je ono sa čim kulturno-umetnička društva raspolažu nedovoljno iskorišćeno, kao i da su ova društva rasadnici talenta, mesta okupljanja i druženja mladih ljudi.

Akciji su se priključili i članovi ADZNM “Gusle” koji su na Gradskom trgu pokazali sugrađanima svoj talenat i umeće.

-Siguran sam da je ovaj vid kulture jedan od najreprezentativnijh načina da se Srbija predstavi svetu. Na žalost u našoj zemlji on je podcenjen, zakonski neregulisan i nezaštićen. Situacija “Gusala” se bitno razlikuje od većine društava u Srbiji jer lokalna samouprava sve ove godine stoji iza nas i iza KUD-a “Eđšeg”, dva bazna kulturno-umetnička društva u našem gradu. Zakonska regulativa nije predvidela ovakav vid udruženja tako da može dođe do realne opasnosti da se borimo za opstanak – istakao je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

Petrović dodaje da je insistiranje na projektnom finansiranju moguće, ali je komplikovano tako da je neophodno da se društva udruže kako bi opstala.

-Često se zaboravi naša osnovna uloga, a to nisu isključivo koncerti i održavanje tradicije nego vaspitno-obrazovna i socijalna uloga koju imamo. Kulturna misija i nasleđe koje čuvamo tek je na trećem mestu – dodao je Petrović.

Gusle” imaju oko 500 aktivnih članova koji rade u više sekcija društva. Promotivnom akcijom pod sloganom „Mi smo kultura i nasleđe Srbije“ skrenuta je pažnja na to da su tradicionalna pesma i igra naš neverbalni maternji jezik, kao i da je u toku donošenje “Strategije razvoja kulture Republike Srbije za period od 2017. do 2027. godine“ u kojoj treba da se definiše status kulturno-umetničkih društava.