“Guslama” opredeljena sredstva za programske aktivnosti

Na javnom konkursu za sufinansiranje projekata udruženja građana koji je raspisao Grad Kikinda ADZNM “Gusle” dobilo je pola miliona dinara. Direktor Zoran Petrović ističe da su zadovoljni odobrenim sredstvima.

-Ovim sredstvima finansiraju se programske aktivnosti i naš svakodnevni rad. Osim profesionalaca kojih nema dovoljno u društvu imamo i određeni broj honorarnih saradnika. Veliki je broj sekcija i članova sa kojima radimo svakodnevno -istakao je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

 

 

Gusle” pripadaju malom broju akademskih društava u zemlji koja mogu da konkurišu za sredstva na konkursima koje raspisuje Ministarstvo prosvete. Dobijeno je oko 700.000 dinara.

-Koncerti i javni nastupi koštaju. Tu je održavanje instrumenata i sceniskih kostima bez kojih se ne može – rekao je Petrović.

Ova kulturna ustanova aplicirala je i za sredstva u Ministarstvu kulture i Pokrajinskom sekretarijatu.“Gusle” u planu imaju međunarodno gostovanje tokom leta.

-Gotovo je siguran odlazak u Nemačku na festival koji se održava u Bitburgu. Odmah po povratku, u drugoj polovini jula počeće etno-kamp i FENOK – objasnio je Zoran Petrović.

U ovom društvu ima oko 500 članova raspoređenih u više sekcija: među kojima je folklor, veliki narodni i tamburaški orkestar, hor, pevačke grupe.