Gusan Margitares drugi put svetski šampion

Gusan Margitares vlasnika Milorada Ristića iz Mokrina pobednik je 32. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana održanog u nedelju 25. februara. U seniorskom finalu koje je trajalo devet minuta i 44 sekunde Margitares je bio nadmoćniji od svog protivnika Batafona vlasnika Mirka Jolića.

-Ovo je druga pobeda Margitaresa jer je titulu svetskog šampiona osvojio i 2015. godine , a prošle godine zaustavljen je u finalu. Inače, ime je dobio jer sam ga kada je bio star godinu dana doneo iz sela Margita .Ove godine više pažnje sam posvetio njegovom „sportskom životu“. Više se kupao, a i trenirao sam ga tako da ostane na težini od devet kilograma kako bi bio okretniji i bolji borac što je  dokazao. Margitares je ljubimac i u našoj porodici ima počasno mesto – otkrio nam je Ristić koji je dodao da od svog osmogodišnjeg gusana  tek očekuje velike rezultate.

Posetioci i meštani Mokrina zdušno su bodrili i sve ostale takmičare koji su uspeli da stignu do finala. U gušačrskom ringu za titulu najboljih borilo se šest finalista.Ocenjujući ovogodišnje takmičenje mr Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pere“, organizatora takmičenja istakao je da je u njemu od kraja decembra učestvovalo 127 gusana.

-Ove godine imali smo rekordan broj učesnika. Borbe su bile odlične i veliki broj njih trajao je duže od 10 minuta što se nije  događalo u ranijim nadmetanjima. Dobro je što imamo sve više mladih takmičara  – rekao je Terzić.

Pored seniora,  finale je organizovano u ligi dvogodaca, dvogodišnjih gusana, kao i u ligi mladih, guskova od jedne godine. Gusan Porzingis, nazvan prema košarkašku koji daje odlične rezultate u NBA ligi, vlasnika Mirka Malogajskog naterao je u beg Gligora Miloša Kovačića u borbi koja je trajala 15 minuta i 15 sekundi. U ligi mladih kao najbolji se pokazao Vučko vlasnika Vujadina Miščevića koji je sa svojih 10 godina najmlađi finalista i najmlađi član Udruženja „Belo pere“. Vučko je bio borbeniji od Munje Milana Dražića. Ovo nadmetanje trajalo je 13 minuta i 15 sekundi.

Poštovaci borbi „belih gladijatora“  imali su priliku da vide i najstariju gusku u selu Četkicu koja je napunila 21 godinu, najstarijeg šmpiona gusana Aciku koji je ove godine postao punoletan, najtežu gusku Stesu koja ima 13 kilograma, najvećeg guska od 11 kilograma.