Gudači Beogradske filharmonije oduševili Kikinđane

Muzički sladokusci imali su prilike da u svečanoj sali Narodnog muzeja uživaju uz melodije gudača Beogradske filharmonije. Njihov repertoar je klasičarski i ne koketiraju sa drugim žanrovima.

U okviru mini turneje „Filharmonija na Severu“, Gudački kvartet Beogradske filharmonije održao je koncert i u našem gradu. Poklonici klasične muzike prvo su imali prilike da čuju kvintet, jer se gudačima na početku programa priključio i klarinetista Veljko Klenkovski. Kako ističe Jelena Dragnić, violinistkinja Beogradske filharmonije, ova institucija trenutno ima jednu specifičnu misiju:

-Počastvovani smo što imamo priliku da kao kamerni ansambl obižemo manje gradove širom Srbije, koji nažalost mogućnost da smeste veliki simfonijski orkestar, poput orkestra Filharmonije, koji nekad obuhvati čak i do 100 muzičara. Naš kvintet i kvartet su veoma mobilni i gde god da dođemo, prihvaćeni smo sa velikom radošću.

Kvintet i kvartet Beogradske filharmonije predstavio se kikindskoj publici klasičarskim repertoarom. Naša sagovornica kaže da se ova muzika lepo utapa u ambijent našeg grada, koji ima austrougarsku tradiciju.

Kikinđani su gromoglasnim aplauzom nagradili muzičare, a tokom čitavog koncerta osetila se pozitivna energija. Iako nisu imali mnogo vremena da obiđu sve znamenitosti našeg grada, ono što su videli veoma im se dopalo.

-Ponosni smo i na vašu mamuticu Kiku. To su stvari kojim treba da se dičimo i da ih predstavljamo javnosti što više. Kako muziku i kulturu, tako i muzeje i vakve eksponate poput Kike. Sve je to na ponos i na čast svima nama.

Pored Jelene Dragnić, Gudački kvartet Beogradske filharmonije čine violinista Vladan Lončar, violista Boris Brezovac i violončelista Aleksandar Latković. Oni su Kikinđanima priredili nezaboravno muzičko veče, koje su obojile uzvišene melodije.