Grožđe prosečno rodilo, berba počinje polovinom septembra

Tradicionalno, krajem avgusta udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša organizuje stručni skup proizvođača pića bogova. Susret je dobra prilika da vinogradari analiziraju godinu, razmene iskustva i upoznaju se. Marko Mirkonj ističe da su ugostili vinogradare iz čitave Vojvodine.

-Grožđe je rodilo, solidnog je kvaliteta, ali se puno roda i pokvarilo usled vremenskih neprilika. Očekujemo da berba počne vrlo brzo u prvoj polovini septembra, a da će roda biti u višegodišnjem proseku – istakao je Marko Mirkonj iz udruženje „Šasla“.

Aktivno učešće u obilasku vinograda , kao i analizi trenutne situacije u vinogradima uzeli su i predstavnici udruženja „Sveti Trifun“ iz Dolova, „Vesela braća“ iz Orlovata, iz Zrenjanina i drugi. Vinari uvek mogu da računaju na stručnu pomoć Đorđa Paprića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u penziji. Od samog početka on je saradnik iđoške „Šasle“.

-Zahlađenje na početku godine kada je počela vegetacija, velike količine padavina u maju i junu, a sada visoke temperature doprinele su da ove godine imamo prosečan rod grožđa. Ovi uslovi bili su veoma povoljni za razvoj bolesti plamenjače i pepelnice što je uslovilo da je u pojedinom vinogradima lisna površina upola smanjena. To će se odraziti na kvalitet grožđa i sadržaj šećera. Sa druge strane imamo i vinograde koji su u odličnom stanju zahvaljujući predanom radu vlasnika – pojasnio je Đorđe Paprić.

U Kikindi i okolini pod vinogradima je oko 20 hektara. Od toga je polovina špalirskih i polovina čokotnih vinograda.