Grejaće se još sutra u jutarnjim satima

Grejaće se još sutra u jutarnjim satima

Grejna sezona počela je 15. oktobra i prema važećem zakonu završava se 15. aprila. Kako je za TV Rubin potvrdio v.d. direktor Dušan Marjanović, zbog predviđene niske jutarnje temperature, JP “Toplana” će grejati i sutra u jutarnjim satima. Ovo preduzeće je u obavezi da bude u pripravnosti do 3.maja i greje u slučaju pojave niskih temperature u tom periodu. Pod niskim temperaturama se podrazumeva ako vremenska prognoza predvidi da tri dana prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni.

U JP “Toplana” ocenjuju da je grejna sezona bila teška i to najviše zbog 25 kvarova i havarija. Bez obzira na to, dodaju u ovom preduzeću, ni u jednom slučaju korisnici usluga daljinskog grejanja u Kikindi nisu bili lišeni grejanja duže od 24 časa , osim nekoliko vlasnika stanova kojima je to kompenzovano. Najviše kvarova u sezoni bilo je na potesu ulice Đoke Radaka od Svetosavske do Nemanjine ulice broj 5 . U toku leta planirana je sanacija vrelovoda upravo na pomenutoj deonici.

Osim toga u “Toplani” planiraju i zamenu dela vrelovoda na Trgu srpskih dobrovoljaca od broja 52 do kraja zgrade bivšeg “Srbijateksa” što je nastavak radova iz 2017. godine, potom zamenu vrelovoda od Josifa Pančića broj 1 do magistralnog voda u centru Mikronaselja, nastavak radova iz prošle godine, da saniraju havariju na uglu ulice Generala Drapšina, preko puta hotela Narvik. Manji obim radova očekuje se i na mestima gde je bilo havarija u prethodnoj grejnoj sezoni.

Svi radovi se finansiraju sopstvenim sredstvima JP “Toplana”, a u ovom preduzeću nadaju se da će rebalansom finansijskog plana moći da do početka nove grejne sezone povećaju predviđena sredstva za dodatne radove . Za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda predviđeno je nešto više od pet miliona dinara, a ukupno sa građevinskim radovima, nabavkom opreme, tekućim i investicionim održavanjem u tekućoj godini planirano je da se utroši oko 16 miliona dinara.