Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Na gradsko takmičenje iz prve pomoći u organizaciji Crvenog krsta odazvale su se četiri osnovne škole: “Jovan Popović”, “Feješ Klara” i “Đura Jakšić” iz Kikinde i “Milivoje Omorac” iz Iđoša. Osim njih revijalno je nastupila i ekipa “petlića” Crvenog krsta, dok je ekipa omladine ove humane organizacije bila van konkurencije.

-Cilj je da se na praktičan način pokaže sve ono što se uči u teoriji – istakla je Aranka Felbab, sekretarka Crvenog krsta Kikinda.

Članovi ekipa pokazali su šta znaju na pet punkotova. Radni poligoni simulirali su povrede na kampovanju i u saobraćajnoj nezgodi, situacioni se odnosio na pretragu povređenih i detaljan pregled, svi učesnici su pokazali i šta znaju o reanimaciji, a organizovan je i zabavni poligon.

-Osnovni motiv je da se što veći broj mladih obuči u pružanju prve pomoći, kako bi bili u mogućnosti da pomognu najpre sebi, a potom i drugima. To je suština našeg takmičenja – rekla je Aranka Felbab.

Najviše znanja pokazala je ekipa OŠ “Jovan Popović” koja je osvojila prvo mesto. Zajedn sa ekipom omladine oni će učestvovati na pokrajinskom takmičenju koje će 3. juna biti organizovano u Petrovaradinu.