Gradski odbor Pokreta socijalista: General major Mladen Bratić je bio častan oficir i patriota

Gradski odbor Pokreta socijalista: General major Mladen Bratić je bio častan oficir i patriota

Iz Gradskog odbora Pokreta socijalista reagovali su na tekst kolumniste Pavla Radića objavljen u poslednjem broju “Kikindskih”:

“U danima sećanja na Vukovarske žrtve ne možemo a da se sa dužnim pijetetom, na njih ne osvrnemo i postavimo sebi i drugima pitanje zašto je do toga moralo doći, zar je sve ovo danas oko nas vredno više desetina hiljada nečijih života, porušenih domova i izbegličkih kolona?
I danas u miru evociramo uspomene na tragične događaje devedesetih, pokušavamo uvideti svu besmislenost proteklih sukoba i naći najefikasniji model dobro susedskih odnosa i suživota svih naroda na ovom Balkanskom i uvek nemirnom području. I taman kad pomislimo da je sve ružno i tužno ostalo davno iza nas, uvek se pobrine neki “uzbunjivač” kao što je kolumnista “Autonomije”, izvesni Pavle Radić, čiji je članak objavljen u zadnjim latiničnim “Kikindskih”.
Otkrivanje spomen-ploče nekadašnjem komandantu Novosadskog korpusa JNA -general majoru Mladenu Bratiću navedeni kolumnista vidi kao rehabilitaciju zločinacke Miloševićeve politike devedesetih. Svrstavajući generala Bratića u konteks zločinačke politike je najblaže rečeno potpuna besmislica. Jedinice Novosadskog korpusa imale su zadatak da na sve moguće načine spreče eskalaciju sukoba između Srba i Hrvata na području i potezu Slavonija-Zagreb. Na žalost u tome nisu uspeli iz više razloga, od kojih je jedan oslobađanje Vukovara od paravojnih hrvatskih snaga koje su sprečavale ulazak jedinica korpusa u sam grad.
General major Mladen Bratić,častan oficir,patriota,omiljen komandant,izgubio je život prvih dana opsade grada od minobacačke granate, što je i dokaz da je i suprotna strana imala oružje i bila odavno pripremana za dugotrajne oružane sukobe i širih razmera.
Jednostrane i netačne konstantacije gore pomenutog kolumniste verovatno su pod uticajem njegovih mentora i istomišljenika Sonje Biserko,Nataše Kandić i ostalih belosvetskih progonitelja časnih i svojoj državi odanih oficira bivše Jugoslovenske narodne armije. Spomen obeležje sa likom general majora Mladena Bratića, postavljeno u prostorijama sadašnje 1.Kopnene brigade vojske Srbije, simbolizuje lik i delo dokazanog profesionalca,patriote i čoveka sa uzvišenim moralnim kvalitetima”- ističe se u saopštenju koje potpisuje Savo Orelj, predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista.