Gradski odbor LSV traži promenu gradske odluke o daljinskom grejanju

 

Predsednik Gradskog odbora LSV i šef odborničke grupe te stranke u gradskoj skupštini Miroslav Grujić predao je danas predsednici skupštine Stanislavi Hrnjak predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. Predloženo je da JP “Toplana” pokrene daljinsko grejanje kada je temperatura izmerena u gradu, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tri dana uzastopno u 21 sat, 12 stepeni ili niža, umesto, kako sada stoji u odluci, kada RHMZ prognozira prosečnu srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepeni tri dana uzastopno.

U LSV-u navode da se njihov predlog zasniva na analizi odluka u drugim gradovima, kao što je npr. Novi Sad čiji su stanovnici imali tople radijatore početkom oktobra. Tokom proteklih hladnih oktobarskih dana, korisnici daljinskog grejanja imali su dodatne troškove da bi ugrejali svoje stanove, a hladne su bile i učionice, ukazuje Grujić.

 – Ovakva situacija se nije desila samo ove godine krajem aprila i početkom oktobra već i par godina unazad. Građani koji uredno plaćaju usluge “Toplane” tih dana izlažu se dodatnom trošku jer su primorani da se greju koristeći električnu energiju. Škole koje su priključene na sistem daljinskog grejanja nemaju alternativu u tim danima, pa su učionice u kojima deca borave i po 6 školskih časova hladne i neuslovne za nastavu. Smatramo da prosečna dnevna temperatura nije merodavna za odlučivanje o tome da li će radijatori biti topli. Nekoliko dana više grejanja u sezoni neće predstavljati toliko velik trošak i udar na budžet “Toplane” koliko građane košta dogrevanje korišćenjem električne energije i lečenje prehlađene i bolesne dece– navodi Grujić dodajući da bi “Toplana” trebalo ranije da završi tehničke pripreme za početak sezone, što je takođe predviđeno predloženom izmenom odluke.