Gradska priznanja nose naziv po znamenitim Kikinđanima

Nakon što je krajem prošle godine na sednici Skuštine grada doneta odluka da se kao Dan grada proslavlja 28. decembar, dan kada je 1892. godine Velika Kikinda proglašena za grad sa uređenim senatom, na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta izglasano je da gradska priznanja nose naziv su po znamenitim sugrađanima koji su dali nesporan i značajan doprinos u oblasti svoga rada i delovanja. Inicijativa je potekla od gradske uprave, a istoričari su dali predloge.

-Udruženje „Klub istoričara Kikinda“ podnelo je predloge od kojih je većina usvojena. Čast nam je što smo na neki način doprineli da se imena značajnih Kikinđana, koja su možda bila na marginama, izvuku iz senki istorije – rekao je Srđan Sivčev, istoričar

Nagrade će se dodeljivati iz oblasti: privrede i preduzetništva, kulture, obrazovanja, zdravstva, sporta i za oblast humanosti i dobrotvornog rada.

Gradska priznanja dodeljivaće se iz šest oblasti. Jedna od najintersantnijih je priznanje za za oblast humanosti i dobrotvornog rada koje nosi ime po Melaniji Nikolić Gaičić. Za oblast privrede i preduzetništva nagrada nosi ime Stefana Bona. Po čuvenom Pavlu Kenđelcu nazvano je priznanje iz obrazovanja, a nije zaboravljen ni Nika Mirkov po kome nosi naziv nagrada iz oblasti sporta. Nagrada iz kulture nazvana je po Jovanu Ćirilovu – dodao je Sivčev.

Za zasluge u zdravstvu dodeljivaće se priznanje „dr Ranko Petrović“ koji je suzbio tuberkulozu u našoj sredini i u jednoj akciji proglašen je za najhumanijeg čoveka 20. veka. Podsetimo i da je Melanija Nikolić Gaičić bila veliki dobrotvor , a osnovala je i manastir Svete Trojice. Stefan Bon industrijalac postavio je temelje moderne ciglarske industrije u Banatu, dr Pavle Kenđelac, arhimandrit i prirodnjak bio prvi doktor bogoslovije u srpskom narodu, dok je Jovan Ćirilov bio jedan od najznačajnijih radnika srpskog i jugoslovenskog teatra i kulture uopšte. Nika Mirkov bio je jedan od pionira kikindskog sporta.

Predlogom odluke o nagradama i priznanjima grada Kikinde , utvrđen je naziv najvišeg priznanja koje se dodeljuje – Nagrada grada Kikinde koja se dodeljuje fizičkom licu za dugogodišnji rad. Priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima biće uručeni za Dan grada.