Gradonačelnik Pavle Markov u obilasku škola

Gradonačelnik Pavle Markov obišao je danas osnovne škole “Sveti Sava” u Kikindi i “Ivo Lola Ribar” u Novim Kozarcima. Fiskulturna sala OŠ “Sveti Sava” stara je 40 godina. Sve do sada, rađene su manje adaptacije prostora, a ovih dana završava se zamena krova i sanacija parketa. Radove je obišao gradonačelnik Kikinde Pavle Markov:

-Više sam nego zadovoljan što će sala za fizičko vaspitanje dobiti potpuno novi izgled i biće jedna od najboljih u našem gradu. Grad Kikinda u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje finansirali su rekonstrukciju ovog prostora sa oko četiri miliona dinara. Osim učenika ove škole, bolje uslove za rad imaće i sportski klubovi koji ovde održavanju treninge. U ovoj školi opremili smo i deo učionica pre početka nove školske godine za šta je utrošeno oko 1,5 miliona dinara.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Vitomir Radak rekao je da očekuje da će svi poslovi u sali za fizičko vaspitanje biti završeni za desetak dana:

-Glavni problem bio je dotrajali krovni pokrivač. Kada je sala izgrađena postavljene su salonit ploče kojima je vek trajanja 25 godina. Krov je prokišnjavao i sa vremena na vreme je krpljen. Ovaj posao bio je prioritet i zahvaljujem Gradu Kikindi i Pokrajini na razumevanju.

Kada su radovi počeli uočeni su i drugi problemi koji su takođe rešeni. U fiskulturnoj sali postavljena je led rasveta, prostor je okrečen, a u toku je zamena parketa. U narednoj godini nephodna je i zamena prozora na sali za koju se u školi nadaju da će obezbediti sredstva.

Đacima OŠ “Ivo Lola Ribar” u Novim Kozarcima gradonačelnik Markov odneo je učila potrebna za časove hemije i fizike.

-Doneli smo vredan poklon, učila vredna oko 100.000 dinara. Ovo je jedan od načina da poboljšamo uslove rada u školi. Za ovu školu tokom leta izdvojeno je i oko 600.000 dinara za adaptaciju i pripreme za novu školsku godinu tako da je zgrada u solidnom stanju. Sa direktorom sam razgovarao i o problemima. Istaknuto je da je prioritet krov koji je u lošem stanju, kao i zamena dotrajale stolarije – rekao je Markov.

Milan Periz, direktor škole u Novim Kozarcima istakao je koliko je važno da i deca sa sela imaju uslove za rad kao i njihovi vršnjaci u gradu:

-Nastavna sredstva omogući će da naši učenici na lakši i savremeniji način savladaju gradivo iz hemije i fizike, kao i da ga prošire. Ovi predmeti su zahtevni i uz nova učila učenje će biti puno jednostavnije i brže.

U OŠ “Ivo Lola Ribar” ima 113 učenika, a zgrada je stara 112 godina.